Firmele si PFA-urile nu mai sunt obligate sa isi stampileze documentele

      Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica scapa, de obligatia de a aplica stampila pe documentele depuse la institutiile statului, potrivit unei ordonante publicate luni in Monitorul Oficial.

5stampila-600x379

Actul normativ prevede, printre altele, eliminarea obligativitatii folosirii stampilei pentru documentele depuse la institutiile si autoritatile statului.

Vizate de aceasta masura sunt atat persoanele fizice si persoanele juridice de drept privat, cat si entitatile fara personalitate juridica. „Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice”, scrie in OG nr. 17/2015.

Pe deasupra, stampila nu mai trebuie aplicata nici pe documentele emise in relatia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica.

Ministerul de Finante explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta ca, desi legislatia primara nu impune utilizarea stampilei, exista o anumita uzanta in folosirea acesteia. Plus ca, in legislatia secundara, sunt anumite prevederi in baza carora stampila este necesara pentru documentele depuse la autoritatile statului.

„In prezent, desi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislatiei primare care sa instituie obligatia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionisti, persoane juridice sau alte entitati fara personalitate juridica de a utiliza stampila in relatia cu autoritatile sau institutiile publice sau in relatiile dintre acestea, totusi exista o anumita uzanta in utilizarea stampilei. De asemenea, exista si legislatie secundara care impune aplicarea stampilei pe documentele ce se depun la diverse autoritati publice”, scrie in document.

Important! Persoanele juridice de drept public vor fi obligate in continuare sa aplice stampila pe documentele pe care le emit.

In momentul de fata, firmele se identifica, potrivit Legii nr. 31/1990, prin denumire, numar de inregistrare in registrul comertului si cod unic de inregistrare (CUI), insa nu prin stampila. In plus, asa cum ne-a spus anul trecut avocata Myra Cimpean, firmele nu au impusa o forma, o marime a stampilei sau o culoare a tusului folosit.

Reglementari privind forma si marimea stampilei exista numai pentru profesiile liberale (notari, avocati, medici), pentru institutiile statului si in cazurile in care actele juridice pot fi anulate in lipsa aplicarii acesteia.

Bogdan Timofti, partener la Bordianu si Asociatii, ne-a explicat tot in 2014 ca nu este nicio prevedere in legislatia societatilor care sa faca referire la obligatia firmelor de a aplica o stampila pe propriile documente, indiferent de natura acestora. „Mai mult, stim cu totii ca, de la data intrarii in Uniunea Europeana, obligativitatea stampilarii facturilor emise de societati a fost eliminata”, a spus acesta.

Totusi, exista si unele exceptii, cum ar fi regulamentele Comisiei Europene din domeniul vamal , care impun aplicarea stampilei pe documentele societatii (inclusiv pe factura). Totodata, Bogdan Timofti a mentionat ca exista anumite tipuri de formulare – anexe la actele normative emise de Guvern – care trebuie transmise in format electronic sau in„format de hartie cu stampila si semnatura reprezentantului legal al societatii”. Astfel, specialistul a punctat ca aplicarea stampilei este necesara mai degraba in relatia cu institutiile si autoritatile statului decat in alte situatii.

 

[slideshow_deploy id=’13836′]

https://www.avocatnet.ro/