Ştiţi câte E-uri conţine o ciocolată?

              Este ştiut faptul că cei mici, şi nu numai ei, adoră dulciurile. Iar ciocolata este, de departe, preferata tuturor. Nutriţioniştii însă, recomandă părinţilor să înlocuiască zahărul din dulciuri cu zaharurile natural, cum ar fi cel din fructe.

Protecţia Consumatorului a analizat câteva dintre mărcile producătoare de ciocolată pe care le găsim pe piaţă pentru a afla cam câte E-uri conţin acestea. Astfel, conform studiului, pe primul loc, cu opt E-uri în compoziţie, se află Novatini -cu cremă căpşuni şi friscă- şi Poiana cu lapte şi cremă cu aromă de vişine. Şapte E-uri conţin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini -cea cu caramel şi cea cu vişine- şi Heidi Grand Or Florentine.
Pe locul doi în clasament, cu „doar” şapte E-uri, găsim ciocolatele Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana -cu cremă de capşune, Africana -cu cremă de rom şi Poiana -cu frişcă şi căpşune au în compoziţie câte şase E-uri. Cinci astfel de aditivi conţin Schogetten, Anidor -Croquant- lait and folie noisettes şi amer, Primola- cu caramel sau cu căpşuni, Novatini -cu coniac şi cu rom, Africana -cu cremă de banane şi Milka Raspberry Cream. Cu câte patru E-uri se află pe locul patru Africana -cu cremă de cappuccino, Poiana -varianta simplă, cea cu cremă de caramel şi cea cu cremă de lichior, Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette, Heidi Cherry, Carrefour – Chocolat noir fără zahăr.

În schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie cu migdale) şi Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune) nu conţin niciun E. Cei mai periculoşi aditivi care se găsesc în ciocolată sunt: E420 sorbitol, E 270 acid lactic, E120 – acid carminic, E200 – acid sorbic, E1103 invertază.

Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării acestor substanţe nu tocmai benefici pentru organism se regăsesc alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase şi creşterea colesterolului. De aceea, nutriţioniştii recomandă părinţilor să încerce să înlocuiască dulciurile din comerţ cu fructe sau, măcar, cu prăjituri făcute în casă.

[slideshow_deploy id=’1053′]

sursa:libertatea.ro