Se pregăteşte greva generală?!
Blocarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă al minerilor şi energeticienilor ar putea duce la declanşarea grevei generale.
Vechiul CCM, negociat anul trecut, expiră la data de 1 august, iar până atunci ar trebui adoptat un alt act care să cuprindă drepturile minerilor şi ale energeticienilor angajaţi la Complexul Energetic Hunedoara. Numai că negocierile sunt în impas, iar părţile nu par să mai poată ajunge la o înţelegere în scurta perioadă de timp care a rămas. Pe de altă parte, pe fondul lipsei de lichidităţi, administraţia CEH nu vrea să ia în calcul prelungirea actualului contract colectiv. În plus, reprezentanţii Sindictului “Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH; vorbesc şi despre trădarea sindicatelor neafiliate, care ar sta “la pândă” pentru a contesta prelungirea actualului CCM, cum s-a întâmplat în anii precedenţi, când negocierile nu erau finalizate. “Administratia CEH refuză prelungirea CCM în forma actuală, motivul fiind lipsa banilor pentru acordarea tututor drepturilor. Periculos este faptul că sindicatele aservite administratiei stau la pândă, la uşa ITM pentru a contesta prelungirea CCM. Blocarea negocierilor CCM poate duce la declanşarea grevei generale, iar pericolul declanşării grevei generale este oprirea activitătii CEH. Blocarea negocierilor CCM va lăsa salariatii CEH doar cu drepturile prevăzute în contractul individual de muncă”, a explicat Cristian Iştoc, liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului “Muntele”.
Sunt surse care vorbesc despre faptul că, invocând situaţia financiară extrem de dificilă, administraţia ar dori să reducă din actualele drepturi ale salariaţilor cuprinse în CCM, dar sindicatele refuză să ia în calcul această variantă. S-ar lua în calcul chiar eliminarea hranei calde primită de ortaci la intrarea în şut, numai că este un drept la care minerii nu vor să renunţe, chiar dacă în ultimul an masa caldă a fost orecum dublată de acordarea de tichete de masă. Dar şi energeticienii se tem că vor pierde din nou la negocieri, mai ales că au deja experienţa anului trecut când, după adoptarea unui singur CCM valabil la nivelul CEH, aceştia au reclamat că li s-au tăiat mai multe drepturi de care beneficiau până în acel moment.
Nu este pentru prima dată când negocierile dintre administraţie şi sindicate se poartă sub ameninţarea acţiunilor de protest, însă CEH traversează acum cea mai neagră perioadă din punct de vedere financiar, cu pierderi şi datorii care depăşesc cu mult veniturile saul, altfel spus, o situaţie care nu le lasă mari speranţe angajaţilor.