Cât ne costă măsurile antimarginalizare socială
Potrivt legislaţiei în vigoare, serviciile de specialitate din cadrul administraţiilor publice locale trebuie să ia măsuri împotriva marginalizării sociale. Acest lucru implică şi costuri importante de la bugetul local.
La Petroşani, de exemplu, aproape 1,5 milioane de lei a cheltuit doar în trimestrul II Direcţia de Asistenţă Socială pentru măsurile de prevenire şi combatere a marginalizării sociale. Cei mai mulţi bani au mers pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor acestor persoane, pentru care s-au plătit doar în trimestrul II peste 1,1 milioane de lei, fiind înregistrate în medie 455 de cereri pe lună. În plus, aproape 169.000 de lei sunt banii alocaţi pentru burse şcolare, în timp ce 133. 550 lei s-au cheltuit pentru cantina socială,a dică 90 de porţii pe zi. Şi ajutoarele de urgenţă au înghiţit de la bugetul local aproape 25.000 de lei, în perioada menţionată fiind înregistrate 43 de cereri. În schimb, 3.300 de lei au fost cheltuiţi pentru plata a 3 mc de apă rece/ persoană/ lună pentru cei care
se încadrează în prevederile legii, iar 525 de lei au mers pentru plata cotei de energie suportate în limitele legale de municipalitate.
“Toate prestaţiile şi serviciile sociale primare acordate de Direcţia de Asistenţă Socială au ca scop prevenirea şi limitarea unor situaţii de dificultate sau vulnerabilitate ce pot duce la marginalizarea socială”, a precizat Cristina Mraz, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Petroşani.
[slideshow_deploy id=’17330′]