Cum puteți primi despăgubiri rapid dacă electrocasnicele se strică din cauza penelor de curent
De la 1 august, companiile de electricitate vă vor despăgubi mai repede dacă aparatele electrocasnice din locuința se strică din cauza unei pene de curent.
În plus clienții, deconectați pentru neplată, dar care și-au achitat restanțele între timp, vor fi despăgubiți automat dacă nu sunt reconectați la rețea în câteva ore. Modificările fac parte dintr-un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, aflat acum în dezbatere publică.
Până acum, companiile de electricitate aveau și două luni la dispoziție să vă dea banii pe aparatele stricate din vina lor. Acum termenul este mult mai mic.
Să zicem ca vi se strică frigiderul din cauza unei pene de curent. În maximum 10 zile lucrătoare trebuie să trimiteți o cerere de despăgubire. Apoi furnizorul programează de comun acord o vizită la domiciliu să verifice dacă într-adevăr aparatul s-a stricat din cauza penei .Trebuie să prezentați o factură pentru frigider. Dacă nu aveți: dați declarație pe proprie răspundere în care estimați valoarea aparatului. Teoretic în maximum 30 de zile de la trimiterea solicitării ar trebui să primiți despăgubirea.
Ioana Petrescu, consilier de stat: “Dacă ai un frigider care are o durată de funcționare de 10 ani și pana de curent a distrus frigiderul după 5 ani de funcționare și nu mai poți să îl repari atunci furnizorul trebuie să își plătească 100% din costul de achiziție. Dacă de exemplu era un aparat mai vechi și frigiderul avea 15 ani, atunci te vor plăti 50% din prețul de achiziție.”
În plus, dacă ați fost deconectat pentru neplată, dar ați achitat restanțele și nu sunteți reconectat rapid, veți fi despăgubit automat, fără să mai faceți vreo solicitare, cu 100 de lei.
Ioana Petrescu, consilier de stat : “Furnizorul la 4 ore de când ia la cunoștință că am făcut plata el trebuie să comunice cu distribuitorul să mă conecteze înapoi la curent.
În paralel se mai lucrează la un set de modificari care să prevadă termene clare de remediere a avariilor. 12 ore la oraș și 16 ore în mediul rural, în cazul întreruperilor planificate și maximum 24 de ore în cazul întreruperilor neplanificate. Dacă aceste termene sunt depășite, clienții vor putea solicita despăgubiri de 200 de lei.
[slideshow_deploy id=’17330′]
Sursa: stirileprotv.ro