Cum este corect – creiaza/creaza/creeaza?
La unele verbe regulate, imprumutate, in limba romana, din franceza, cum este si verbul a crea (fr. „creer”, etimonul latin fiind „creare”), terminatia la modul infinitiv este –a, deosebindu-se de alte verbe de conjugarea intai prin faptul ca au radacina terminata in vocala –e. O astfel de terminatie este nespecifica limbii romane, care, de obicei, intre doua vocale dezvolta un sunet cu rol de tranzitie, ca in a incheia, a incleia etc., motiv pentru care multi cred ca forma corecta (chiar la infinitiv) ar fi a creia si folosesc si la indicativ prezent, persoana a treia, singular si plural forma gresita el/ea/ei/ele creiaza. Altora le-a intrat in obisnuinta scrierii varianta el/ea/ei/ele creaza (cu un e), care, de asemenea, este incorecta.
Conjugarea corecta a verbului a crea, la modul indicativ, timpul prezent este : eu creez, tu creezi, el/ea creeaza, noi creăm, voi creati, ei/ele creeaza. Explicatia pentru o astfel de ortografiere este ca primul –e face parte din radacina, iar al doilea din terminatiile specifice persoanelor intai, a doua si a treia. Se poate retine usor acest fapt, prin comparatie cu verbul a lucra, situatie in care nimeni nu greseste :
eu lucr/ez eu cre/ez
tu lucr/ezi tu cre/ezi
el/ea lucr/eaza el/ea cre/eaza
noi lucr/ăm noi cre/ăm
voi lucr/ati voi cre/ati
ei/ele lucr/eaza ei/ele cre/eaza
Substantivul apartinand aceleiasi familii lexicale se scrie corect creatie, iar pentru cine ar avea ezitari in legatura cu forma de gerunziu, aceasta este creând.
In mod similar se conjuga si verbul a agrea (a accepta, a vedea cu ochi buni pe cineva), facand parte din aceeasi categorie de verbe regulate, de conjugarea intai, supunandu-se acelorasi reguli :
eu agre/ez
tu agr/ezi
el/ea agre/eaza
noi agre/ăm
voi agre/ati
ei/ele agre/eaza
[slideshow_deploy id=’13842′]
destepti.ro