Paradox/ Locuinţe modificate doar cu acordul celor de la Cultură

 

    Locuitorii unui cartier întreg din municipiul Petoşani au nevoie de avize peste avize dacă vor să-şi modifice casele. Este vorba despre cei care locuiesc în Colonie, cartier inclus pe Lista Monumentelor Istorice.

colonia-petrosani-declasificata-de-pe-lista-monumentelor-istorice1346823001

Situată în vestul municipiului Petroşani, colonia muncitorească a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, o dată cu dezvoltarea industriei miniere în zonă. O caracteristică a cartierului o reprezentau străzile largi pentru acea vreme (n.r. acum foarte înguste) şi surprinzător de drepte. În trecut, în colonie erau amenajate linii ferate pe care, cu vagoneţii, se aducea direct la casele minerilor raţia de cărbuni de care aceştia beneficiau atunci de la Societatea Minieră Anonimă.. Tot aici funcţionau o baie comunală, precum şi un cazinou, care acum adăposteşte un restaurant şi sediul unei societăţi comerciale Bătrânii îşi aduc şi acum aminte că în acel cartier mai funcţiona un magazin denumit „Consum”, de unde gospodinele îşi făceau cumpărăturile care erau transportate direct la poarta casei cu ajutorul vagoneţilor. Colonia a fost inclusă, după anul 1990, pe Lista Monumentelor Istorice. Cartierul este clasificat drept „zona pietonală istorică” şi, teoretic, acest statut împiedică proprietarii caselor să modifice faţadele clădirilor fără acceptul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi al ministerului de resort. În realitate însă, multe dintre clădiri sunt în paragină, iar altele, clasificate drept monumente istorice, cum este fosta baie comunală, au dispărut între timp. În acelaşi timp, cartierul şi.a modificat mult aspectul şiunele case de colonie s-au transformat în adevărate vile. Pentru toate modificările, însă, locuitorii acestui cartier au nevoie de o grămadă de avize fără de care nu se pot apuca de construit. “Dacă e ceva care modifică aspectul substanţial la casă este nevoie de avize. Noi cerem întotdeauna acceptul Direcţiei Judeţene pentru Cultură în cazul în care este vorba despre o modificare substanţială”, a declrarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Declararea Coloniei Petroşani drept zonă pietonală istorică este oarecum forţată. Într-adevăr casele sunt vechi, însă Colonia nu are nimic care să-i atragă pe turişti şi care vizitează acest cartier cel mai probabil doar dacă se rătăcesc. Autorităţile locale au făcut numeroase demersuri pentru declasificarea zonei, însă nu s-a putut, motivele fiind necunosute. Ministerul Culturii, prin Direcţia de Patrimoniu de la Deva, a solicitat în urmă cu câţiva ani realizarea unui PUZ pentru toată zona Colonie în vederea scoaterii Coloniei din patrimoniu, dar fără finalitate.

[slideshow_deploy id=’18437′]



« (Știre anterioară)