GENIU la 18 ani!Un elev român a inventat un program de detectare a cancerului. Nu mai e nevoie de biopsie!
Elevii români sunt deja recunoscuți pentru reușitele lor mai mult pe plan internațional decât pe plan local. Presa și ministerul învățământului continuă să nu le acorde importanța cuvenită și de multe ori informația nu ajunge la public așa cum ar fi cazul. Cei mai mulți dintre acești tineri sunt apreciați la nivel mondial, mulți dintre ei fiind cu totul necunoscuți în Romania. Este și cazul elevului din Constanța care ar putea revoluționa lumea medicinii. Iată ce relata ziarul „Ziua de Constanța” cu câteva luni în urmă:
„Dragoş Şerban, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, a realizat proiectul intitulat „A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans“, prin care a oferit o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale. Pentru acest proiect, munca tânărului a fost răsplătită cu premiul I absolut cu medalie de aur la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep, care a avut loc pe 14 februarie, la Bucureşti. Mai mult, elevul constănţean s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, ISWEEP, ce a avut loc la Houston, SUA, în luna mai a acestui an.”
Invenția se datorează unei experiențe medicale cu care tânărul a fost nevoit să se confrunte cu doi ani în urmă.
„Dragoş a fost supus unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a unei tumori osoase, experimentând temerile şi incertitudinile care însoţesc aşteptarea rezultatelor unei biopsii. De aceea, a fost inspirat şi motivat să realizeze un program computerizat care dă verdictul imediat cu privire la statutul canceros sau benign al unei tumori.” notează ziarul constănțean.
În puținele interviuri acordate, Dragoș a declarat:
„Am creat un proiect de clasificare a tumorilor cerebrale, în funcţie de modelul lor textual. Mai exact, o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale. Pacientul nu mai este nevoit să facă o biopsie, nu mai trebuie să sufere. Se poate afla pe loc dacă pacientul are sau nu cancer în momentul în care se face un RMN sau o tomografie computerizată. Am descoperit că se poate face acest lucru pentru tumorile cerebrale. Am dezvoltat un algoritm pe bază de inteligenţă artificială, ce reuşeşte să calculeze, folosind statistica matematică, dacă o tumoare este benignă sau malignă. Este un proiect făcut doar de mine cu ajutorul Internetului. Funcţionează şi are o acurateţe de 90%.”(protv, ziua de constanța)
reportaj de: Mădălina Corina Diaconu
[slideshow_deploy id=’17330′]
cunoastelumea.ro