Pericolul din materialele de izolare termică
Izolarea termică a blocurilor şi montarea geamurilor termopan, care ne ajută să plătim mai puţin la căldură, ar putea avea efecte nocive asupra sănătăţii. Studii realizate de cercetătorii din Cluj arată că atât solul, cât şi materialele de construcţii emană gaze radioactive. Unul dintre ele este radonul, substanţă care poate provoca unele forme de cancer.
Acest bolovan conţine uraniu şi emană radon şi de 5.000 de ori mai mult peste limita admisă. A fost găsit de specialiştii din Cluj în zidul interior al unei case din Bihor. Probleme cu gazele radioactive se găsesc însă în orice locuinţă, în cantităţi mai mici sau mai mari.
Constantin Cosma, cercetător: „S-a constatat că eficientizarea energetică a locuinţelor creşte conţinutul de radon şi de alte gaze care de asemenea sunt periculoase pentru sănătate. O locuinţă foarte bine izolată faţă de una normală poate creşte concentraţia de radon de 2-3 ori.”
Specialiştii în construcţii recunosc că de vină este modul în care sunt reabilitate clădirile, dar şi materialele folosite.
Şerban Ţigănaş, arhitect: „Polistirenul este preferat pentru că este extraordinar de uşor de prelucrat pe şantier. Se pare că materialul are o serie de probleme.”
Ioan Moga, inginer constructor: „Dacă ar fi să clasificăm cele mai permeabile ar fi vata, vată minerală, vată de sticlă etc. Şi mult după vine polistirenul.”
Puţini sunt însă cei care ştiu la ce pericol se expun doar pentru că vor o factură mai mică la încălzire.
– Obligat se va simți, iar preţul nu e mare.
– Politiren folosiţi?
– Obligatoriu polistiren, în funcţie de grosime.
– Dar de radon aţi auzit?
– Poftim?
– De radon?
– Nu?
Mărioara Şimon, medic primar pneumolog: „Există un anumit nivel la care expunerea prelungită în condițiile unei ventilaţii insuficiente predispune la cancer pulmonar. Sunt foarte mulţi pacienţi şi mă întreabă de ce am făcut cancer pulmonar. Poate răspunsul este în acest radon.”
Pentru a diminua efectele nocive ale acumulărilor de radon în locuinţe, măsura cea mai simplă este aerisirea temeinică a spaţiilor închise.
[slideshow_deploy id=’18378′]
Sursa:https://www.digi24.ro/