În România VACA NEBUNĂ e tăiată ȘI mâncată! Ce s-a descoperit în abatoarele noastre?
România s-a confruntat anul trecut cu primele două cazuri de boala vacii nebune. Căutarea celor două bovine în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), pentru stingerea focarelor, a scos la iveală erori grave ale unei baze de date care a înghiţit peste 150 de milioane de euro.
Procurorii au descoperit că în România animalele se vând şi se sacrifică fără documente. Iar crotaliile bovinelor, care ar trebui să fie unice, se mută de la un animal la altul. Aşa se face că prima bovină diagnosticată cu boala vacii nebune fusese tăiată şi mâncată cu trei luni înaintea îmbolnăvirii. În loc să scoată la iveală toate neregulile şi să le remedieze, conducerea ANSVSA a ţinut totul secret şi a preferat să falsifice documente. Totul a pus în pericol siguranţa naţională.
Maladia făcuse ravagii în anii 90, în Marea Britanie, şi, în anumite condiţii, era fatală pentru om. În anii epidemiei, 163 de britanici au murit. Ca să stârpească boala, englezii au omorât peste 4 milioane de vaci.
Pe 15 mai 2014, Laboratorul Naţional de Referinţă de la Bucureşti confirmă diagnosticul. Nu mai era niciun dubiu. România se confrunta cu primul caz de boala vacii nebune din istorie.
Conform procedurilor europene, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor trebuia să trimită proba imediat la un laborator renumit din Marea Britanie. Proba a ajuns la Londra cu întârziere de o lună, iar premierul Victor Ponta a reproşat public conducerii instituţiei faptul că nu făcuse publică informaţia.
„Cea mai mare greşeală e să ascunzi când ai o problemă. Singura soluţie bună este să iei măsuri radicale, să spui adevărul, să comunici, pentru că încrederea se pierde foarte uşor şi se recâştigă foarte greu. Să luaţi măsuri cât se poate de radicale şi să comunicaţi beneficiarilor, adică publicului larg, adevărul”, a cerut premierul.
Englezii reconfirmă diagnosticul – o formă atipică a maladiei vacii nebune, care se transmite doar când sunt mâncate anumite organe ale animalului bolnav.
Bernard Vallat, directorul general al OIE: „Riscul există doar la creier, măduva spinării şi organele de risc (intestine – n.r.)”.
După această confirmare, experţii veterinari au identificat animalului de la care a pornit boala. Proprietarul animalului era un fermier din satul Rus, comuna Fântânele, judeţul Sălaj. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că el a tăiat vaca în ianuarie 2014, cu trei luni înainte ca boala să fie descoperită la un animal din abator, scrie DIGI24.RO
Ioan Mureşan, fermier:
„M-am trezit cu o armată de doctori aicea. Şi o venit că dumneatale ai probleme că ai vacă nebună. (…) La începutul lui ianurie, o fost atuncea exact între sărbătorile de Anul nou şi Bobotează, (…) o venit la sfârşitul lui aprilie (…) că eu am probleme că am vacă nebună”.
[slideshow_deploy id=’13835′]