Cântec pentru Peştera Bolii
Peştera Bolii, monumentul naturii de lângă Petroşani, are de acum un cântec special compus pentru ea. Un cântec al trupei Arhaic, ce beneficiază şi de un videoclip, practic bucăţi dintr-un film realizat de Asociaţia Petro aqua Petroşani.
„Cântec pentru Peştera Bolii” este cea mai nouă piesă a trupei Arhaic, care a concertat în peşteră şi s-a îndrăgostit iremediabil de acest monument natural săpat în stâncă în decursul veacurilor de Pârâul Jupâneasa. Piesa, care inspiră la meditaţie, la descoperirea frumosului de lângă noi şi la visare, face parte din proiectul muzical ARHAIC SEMISIMFONIC, al trupei Arhaic. Este un adevărat omagiu adus acestei peşteri care, graţie unor oameni inimoşi, iubitori ai naturii, şi-a recăpătat strălucirea de altă dată şi atrage din nou turiştii prin spectaculozitatea ei.
Peştera Bolii aparţine ariei protejate a Parcului Natural Grădiştea Muncelului- Cioclovina cuprinzând 8 rezervaţii şi monumente ale naturii, dar şi monumente istorice precum:Cetatea Dacică Bolii sau Castrul de a Crivadia. Ca rezervaţii şi monumente naturale trebuie amintite şi : Complexul carstic Ponorici- Cioclovina(Peştera Valea Stânii), Cheia şi Peştera Sură Mare, Peştera Tecuri, fâneţele Pui, locul fosolifer Ohabă Ponor, Cheile Crivadiei şi dealul şi Peştera Bolii. Datorită golului subteran generos din interiorul grotei, germanii au ales filmarea câtorva scene pentru documentarul „Legendă Nibelungilor”.
Peştera Bolii este declarată rezervaţie naturală, intrarea fiind făcută pe sub o arcadă ce are înălţimea de 46 de metri. Obiectivul turistic se găseşte la numai 150 de metri de drumul naţional Petroşani – Haţeg. Suprafaţa peşterii este de 10 hectare, în interiorul ei s-au descoperit materiale ceramice neolitice şi eneolitice, iar aici au fost identificate şi două specii de lilieci. Practic, peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza și 10 m înălțime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevarate săli spațioase. Încă din perioada interbelică, în cea mai mare sală a peșterii au fost organizate concerte muzicale. Sala a fost denumită Sala de concert și dans ca urmare a acusticii deosebite. Prin anii ´60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp. Peștera a fost abandonată până când speologii locali de la Asociația PETRO-AQUA, au trecut la ecologizarea şi reamenajarea ei. Au fost montate podețe care ușurează parcurgerea întregului gol subteran fără pericol, au fost amenajat iluminatul, iar sala de concert şi dans şi-a redobândit utilitatea.
[slideshow_deploy id=’17330′]
Sursa video:youtube