Cum este corect – trăznet, a plezni, a trozni, căznicie etc. sau trăsnet, a plesni, a trosni, căsnicie etc.?
Dacă, în limbajul oral, diferenţa dintre variantele cuvintelor din titlul articolului – trăznet, a plezni, a trozni, căznicie etc./trăsnet, a plesni, a trosni, căsnicie etc. – este mai puţin sesizabilă, în scris este necesară cunoaşterea exactă a formelor corecte. Există, pe internet, nenumărate exemple care demonstrează ignorarea regulilor şi în cazul acestor cuvinte. Iată câteva exemple: “Adăpostirea de furtună şi trăznet” (valceaturistica.org), “trăznet.ro este magazinul online pentru produse şi servicii legate de aviaţie şi de zbor”, “Obiceiul de a trozni încheieturile degetelor sau alte articulaţii ale oaselor este destul de răspândit” (gandul.info), “scene de căznicie” (trilulilu.ro) etc.
Trebuie ştiut că singurele variante corecte sunt cele ortografiate cu s: trăsnet, a plesni, a trosni, căsnicie etc., potrivit regulii care stabileşte că înainte de l,m,n (care sunt consoane sonore, adică, la pronunţia lor, coardele vocale intra în vibraţie) se va scrie şi se va pronunţa s (nu z).
Tot cu s se scriu şi se pronunţă şi neologismele terminate în –asmă, -asm şi derivatele lor – fantasmă, plasmă, pleonasm, prismă, sarcasm etc., precum şi cuvintele formate cu sufixul -ism – romantism, clasicism, realism etc.
[slideshow_deploy id=’19657′]
destepti.ro