Crucea Roşie Lupeni. O viaţă în slujba celor suferinzi
Primul curs ”Sora de Cruce Roşie” a fost organizat în urmă cu 138 de ani, mai exact în 1877 în incinta spitalului Colţea din Bucureşti. Atunci, scopul iniţial al organizării acestui curs a fost acela de a pregăti personal civil auxiliar al serviciului sanitar al armatei, pentru a oferi sprijin calificat la îngrijirea răniţilor, azi prin cursul de Soră de Cruce Roşie, paleta de servicii pe care o poate oferi o absolventă sau un absolvent al cursului s-a diversificat. Sora de Cruce Roşie cu certificat recunoscut internaţional, se pregăteşte azi pentru îngrijirea celor suferinzi, competenţele cele mai importante pe care le dobândeşte în urma cursului fiind: tehnica îngrijirii bolnavului (copil, adult şi persoană în vârstă) şi asigurarea primului ajutor.
La Subfiliala de Cruce Roşie Lupeni se organizează anual cursul de Soră, având peste 200 de absolvenţi în ultimii 7 ani. Majoritatea absolvenţilor au urmat cursul pentru că îşi găsesc locuri de muncă în străinătate pe domeniul îngrijirii bolnavului la domiciliu, muncă pentru care sunt plătite. Deşi denumirea tradiţională a cursului este ”Soră”, cursul îl pot urma şi bărbaţii. Avem surori de Cruce Roşie – bărbaţi care lucrează în domeniu, desigur în străinătate. Un alt motiv pentru care unii doresc să urmeze cursul este acela de a învăţa pentru ei şi pentru familia lor, cum anume să-şi ajute persoanele dragi atunci când au probleme de sănătate în familie,dar mai ales cum să acorde primul ajutor în situaţie de nevoie. Cu o motivaţie intrinsecă, marea dorinţa a cursanţilor este şi aceea că au posibilitatea să dobândească cunoştinţe prin efectuarea orelor de practică în cadrul secţiilor Spitalului Municipal Lupeni, astfel având ocazia să înveţe direct la patul bolnavului ce anume trebuie urmat ca terapie medicală.
“La Subfiliala de Cruce Roşie Română Lupeni organizăm pe lângă cursul de Soră de Cruce Roşie şi cursurile de prim ajutor de bază şi defibrilare externă automată, iar de anul acesta ne-am autorizat şi pentru cursul de ”îngrijitoare bătrâni la domiciliu”. Doritorii pot face timp de 5 luni trei cursuri în unul singur, mai exact cine se înscrie la cursul de Soră de Cruce Roşie primeşte gratis şi certificatul de prim ajutor, iar cursul de îngrijitoare bătrâni la domiciliu, pentru doritori, se va organiza tot în timpul cursului de soră şi de prim ajutor.” A declarat Simona Hîrieaşu, director al Subfilialei de Cruce Roşie Lupeni.
Lectorii, formatorii şi instructorii care predau cursurile şi pregătesc practic cursanţii, sunt cadre medicale (medici, asistenţi medicali), instructori acreditaţi ai Crucii Roşii Române, personal militar (pregătirea pentru situaţii de urgenţă – dezastre, calamităţi, conflict armat), inspector protecţie civilă, jurist, asistent social.
[slideshow_deploy id=’17450′]