Cum să plăteşti mai puţin la energia electrică

     Atunci cand trebuie sa strangi cureaua, primul solutie pentru a reduce cheltuielile este de a face economie la utilitati. Adunate, acestea ajung sa faca adevarate gauri in buget, iar in sezonul rece, cu atat mai mult, avand in vedere cat de scumpa este caldura. Chiar daca esti in situatia favorabila in care nu trebuie sa economisesti, tot poti face un mare bine planetei daca incepi sa consumi mai putin curent, asa ca nu ai motive sa nu faci acest pas!

Curent-electric

Afla cat costa in kilowatt si ce masuri poti sa iei pentru a consuma mai putina energie electrica!

Cat costa un kw

Exact ca si in cazul apei potabile, pretul curentului electric nu este unul fix, ci este stabilit de furnizorul de curent dintr-o anumita zona. Astfel, pretul variaza la momentul actual intre 0,4 lei si 0,5 lei pentru fiecare kilowatt consumat, in functie de regiunea in care locuiesti. Muntenia este regiunea in care populatia plateste cel mai putin pentru curent, in vreme ce in Moldova sunt cele mai mari facturi pentru aceasta utilitate. Tine cont ca o familie consuma, in medie, circa 200 kw/luna, ceea ce rezulta in facturi destul de mari la electricitate. Pe de alta parte, sunt si putini aceia care invata sa faca economie la curent. Este mai simplu decat crezi!

Iata cateva idei:

1. Inlocuieste becurile clasice cu unele economice. Desi sunt mai scumpe, becurile LED sunt cea mai buna optiune daca vrei sa economisesti curent, pentru ca au un consum de 15 ori mai mic. In plus, ele au o durata de viata mult mai mare si o rezistenta crescuta la soc, pentru ca nu au filament. Desi ti se pare ca lumina lor este mai slaba, trebuie sa stii ca de fapt, ea este mult mai puternica si se apropie mai mult de lumina naturala. Chiar daca nu iti place lumina rosie, cu siguranta ca poti totusi inlocui o parte dintre becuri, astfel incat sa platesti mai putin la energia electrica.

2. Investeste in intrerupatoare cu senzori de miscare. De cate ori nu s-a intamplat sa uiti lumina aprinsa intr-o camera ore in sir? Vestea buna este ca exista intrerupatoare care detecteaza miscarea si se aprind singure. Acestea sunt ideale pentru holuri, de exemplu. Dupa ce nu mai simt miscare, se sting singure. Aceasta nu inseamna ca nu le poti folosi si manual, asa cum faci cu orice intrerupator. Gandeste-te doar cata economie vei face daca nu vei mai uita lumina aprinsa in diverse incaperi!

3. Cumpara electrocasnice si aparaturi electrice cu eticheta Energy Star. Desi s-ar putea sa coste mai mult, acestea te vor ajuta sa economisesti sume importante, pentru ca sunt gandite sa fie cat mai eficiente in ceea ce priveste consumul de curent. Se poate ajunge la o economie si de 30%, ceea ce nu e deloc putin. Nu trebuie sa inlocuiesti toate electrocasnicele pentru a plati mai putin. Este de ajuns sa inlocuiesti frigiderul, de exemplu.

4. Foloseste mai putin aerul conditionat. In afara de faptul ca poate fi de-a dreptul periculos sa folosesti aerul conditionat daca nu stii sa il cureti cum trebuie si sa il igienizezi periodic, acesta consuma foarte mult curect electric. Asadar, ar fi indicat sa il folosesti numai cand caldura este greu de suportat si sa nu il lasi sa mearga atunci cand nu stai intr-o anumita incapere.

5. Foloseste prize stecher cu intrerupator. Stiai ca electronicele consuma curent chiar si atunci cand sunt oprite? Conform unor statistici, 75% din consumul de curent al acestora este realizat atunci cand sunt oprite. Acesti „vampiri” de energie electrica pot fi cauza principala a unor facturi mult prea mari. Asadar, solutia este sa folosesti prize stecher cu intrerupator. Atunci cand nu folosesti aparaturile dintr-o incapere, opreste priza.

6. Invata sa intretii frigiderul. Acesta consuma mai mult curent decat toate electrocasnicele celelalte la un loc. In primul rand, va trebui sa te inveti sa il dezgheti si sa elimini gheata care se formeaza uneori pe pereti, pentru ca din cauza acesteia aparatul va depune mult mai mult „efort”. De asemenea, este recomandat sa cureti si arcurile din spatele frigiderului cu o perie speciala, crescand astfel eficienta lui cu 50%. Daca ai un frigider mai vechi de 15 ani, este bine sa stii ca acesta consuma cu pana la 40% mai multa energie electrica decat noile modele.

Ai aflat cat costa un kw si cum sa faci economie la curent, asa ca te vei putea bucura de niste facturi mult mai mici de acum incolo!

[slideshow_deploy id=’19661′]

Sursa:https://www.divahair.ro/