O nouă experiență de succes a societății civile din Petroșani în orașul înfrățit Várpalota
În perioada 16-21 august 2015 municipiul Petroșani a participat, ca partener, la proiectul european intitulat ”Instituții Europene și Protecția Mediului” derulat în orașul înfrățit Várpalota din Ungaria. Proiectul face parte din Programul ”Europa pentru Cetățeni”, Componenta 2 – Implicare democratică și participare civică. Alături de orașul gazdă și de de municipiul Petroșani, parteneri în acest proiect au mai fost orașele Porto San Giorgio din Italia, Ilok din Croația și Psary din Polonia.
Municipiul nostru a fost reprezentat la evenimentele derulate în Várpalota de tineri sportivi de la Clubul Sportiv Școlar Petroșani, de membri ai societății civile din cadrul ”Asociației Casa Pro Urbis”, ”Asociației Pro Parâng”, ”Asociației Umanitare Carbo Gremium” și membri ai ”Ansamblului Folcloric Petroșani”.
La sosire, delegația a primit pachetul de informații privind desfășurarea proiectului, programul detaliat, informații despre cazare și oraș, după care a participat la deschiderea oficială a proiectului de către primarul orașului Várpalota doamna Talabér Márta, la un spectacol de dansuri populare prezentat de Ansamblul ”Cserregő” și un dineu oferit în onoarea participanților la proiect. Toate acestea în incinta elegantei cetăți Thury.
Conform obiectivelor proiectului (modul de funcționare a instituțiilor europene, istoria și viitorul Uniunii Europene, politicile Uniunii privind mediul înconjurător, promovarea libertății civice, a cetățeniei active și a voluntariatului) membri delegației municipiului Petroșani au participat activ la toate prezentările, dezbaterile și workshop-urile organizate cu acest prilej. Materialele, pregătite cu seriozitate și profesionalism de către delegația noastră, privind prezentarea municipiului Petroșani și potențialul turistic al zonei, protecția mediului, prezentarea ONG-urilor participante, au fost apreciate de către toți partenerii în proiect și de către organizatori, ele contribuind la promovarea dialogului, la înlesnirea unor legături de colaborare între ONG-uri și, de ce nu, chiar la închegarea unor prietenii.
Fiecare oraș (țară) a trimis un reprezentant în Parlamentul European al Orașelor Înfrățite, ales cu această ocazie, ”Parlament” care a dezbătut, în fiecare seară, problemele ridicate în cadrul prezentărilor, dezbaterilor și workshop-urilor din ziua respectivă. Problemele, observațiile și propunerile delegației municipiului Petroșani au fost apreciate de asistența numeroasă care a asistat la aceste ședințe.
Pe lângă aceste activități, proiectul prevedea și modalitatea de a descoperii de către participanți folclorul și gastronomia fiecărei țări. În acest sens pe rând, în fiecare seară, câte unul din orașele participante a organizat seara țării respective. Municipiul Petroșani a prezentat, în acest sens, un spectacol de dansuri populare românești și a pregătit o masă cu mâncăruri specifice din zona Văii Jiului (telemea și caș de oaie, cârnați țărănești de casă, paste de vinete și dulceață de afine). După spectacolul de dans, membrii ansamblului ”Parângul” au ținut o lecție de dans popular, invitând spectatorii la dans.
Un rol important în proiect l-au avut și activitățile dedicate sportului. Astfel, au avut loc meciuri de fotbal și handbal între sportivii participanți în proiect. Handbalistele Clubului Sportiv din Petroșani au participat și la un turneu din cadrul ”Cupei Cell”, unde din aproape 50 de echipe europene. Sportivii noștri au avut o evoluție bună, ocupând un meritos loc 4. Delegația din Petroșani a participat și la câteva meciuri ale handbalistelor noastre, susținând frenetic echipa.
”În plus, în fiecare zi, în afara evenimentelor propriu-zise din proiect, am avut posibilitatea să cunoaștem zona unde s-a desfășurat proiectul. Astfel, am vizitat reședința județului, municipiul Veszprém, Parcul Național Balatofelvidék și lacul Balaton. De asemenea am vizitat capitala Ungariei, Budapesta”, precizează
Proiectul s-a încheiat tot în Cetatea Thury din Várpalota, cu decernarea cupelor la competițiile sportive, cu o fotografie comună a tuturor participanților, într-o atmosferă de bucurie și prietenie. ”Sperăm că, acest proiect a reușit să lege prietenii, să realizeze colaborări și să elimine prejudecăți”, concluzionează conducătorul delegației din Petroșani, Eduard Wersanski.
[slideshow_deploy id=’17330′]