Capacităţi de producţie restrânse după valul de disponibilizări
În următoarele două luni, cel puţin 250 de angajaţi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului – care administrază minele neviabile- vor fi disponibilizaţi, asta după ce în luna iulie numărul minerilor s-a mai redus cu 225. Ca să poată funcţiona, minele neviabile îşi restrâng capacităţile de producţie.
La fel ca şi colegii lor disponibilizaţi în urmă cu lună, minerii incluşi în programul de concedieri colective vor beneficia de plăți compensatorii, în valoare de aproximativ 30.000 de lei, ajutor de şomaj, precum şi un venit lunar de completare care se acordă în următorii doi ani. Cei mai mulţi dintre ortacii disponibilizaţi îndeplinesc condiţiile de pensionare, adică au peste 45 de ani şi 20 de ani vechime în subteran. Guvernul a anunţat că, pentru disponibilizările de la SNIMVJ, sunt alocaţi, în total, peste un milion de lei, iar banii provin din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2015, fiind destinaţi plăţii venitului lunar de completare. SNIMVJ mai are la ora actuală 1450 de angajaţi la unităţile miniere Petrila, paroşeni şi Uricani, aflate pe program de închidre.
Unităţi miniere care trebuie să respecte, însă, toate normele de securitate, chiar dacă personalul se reduce drastic, iar cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă sunt cu ochii pe ei, pregătiţi să intervină în orice moment. Şi, ca să se descurce cu personalul rămas la locurile de muncă, unităţile miniere şi-au restrâns mult activitatea şi au rămas cu un singur abataj funcţional.
“Unităţile care sunt pe închidere şi-au restrâns foarte mult activitatea. Şi Mina Petrila funcţionează cu un abataj, şi Paroşeniul funcţionează cu un abataj şi un abataj de regulă în pregătire, Uricaniul a rămas tot cu un abataj şi unul în pregătire. Deci, practice, ei, odată cu reducerea numărului de angajaţi şi-au redus şi acivitatea. Dar se simte deficitul de personal. Am constatat de exemplu reducerea numărului de artificieri. Însă, ei trebuie să îşi retrângă activitatea în aşa fel încât să acopere cu personal toate posturile care sunt impuse prin legislaţia în vigoare”, a declarat Ileana Bodea, şef Birou SSM Petroşani din cadrul ITM Hunedoara.
Posturile – cheie, problema cea mai mare
Problema cea mai mare constatată de inspectorii de muncă la minele neviabile este la posturile fixe. “Legea spune că poţi să îţi restrângi activitatea chiar şi la mai puţine schimburi, dar în minerit nu este rentabil. De exemplu, la Mina Uricani, la ultimul control au fost nevoiţi să stea cu abatajul care trebuia pus în funcţiune o perioadă de timp până s-a finalizat celălalt abataj fiindcă nu puteau acoperi toate cele 4 schimburi. Dar, la posturile fixe într-adevăr este o problemă, fiindcă acolo sunt specialişti în ceea ce priveşte întreşinerea instalaţiilor de extracţie, electricieni, lăcătuşi, artificieri, la telegrizumetrie şi, din punctul nostru de vedere, sunt posturi foarte importante pentru asigurarea securităţii”, a mai precuzat Ileana Bodea. Ca sp fie siguri că se respectă normele de securitate a locului de muncă şi zăcământului, reprezentanţii ITM vor cere, din nou, celor de la SNIMVJ o analiză a efectivului, pornind de la efectivul normat, pentru a vedea în ce măsură sunt acoperite aceste posturi şi ce măsuri trebuie luate.
[slideshow_deploy id=’17636′]