(Foto) Staţia de sortare a deşeurilor de la Petroşani este gata de funcţionare
Staţia de sortare şi transfer din Petroşani, care va deservi întreaga Vale a Jiului a fost, luni, vizitată de reprezentanţii beneficiarului, Consiliul Judeţean Hunedoara. La eveniment a fost prezent şi fostul preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, „părintele” investiţiei.
Finalizată la termen, în luna iunie, staţia de sortare şi transfer a deşeurilor din Petroşani, care deserveşte întreaga Vale a Jiului intră totuşi în stand – by şi asta până când se va realiza şi restul proiectului privind sistemul integrat al deşeurilor în valoare de 70 de milioane de euro. „Staţia de sortare şi transfer a deşeurilor este, dacă nu cea mai importantă, una dintre cele mai importante investiţii ale Consiliului Judeţean Hunedora în Valea Jiului în ultima perioadă de timp. Este o investiţie de aproximativ 5 milioane de euro, suportată în proporţie covârşitoare din fondurie europene şi din fonduri guvernamentale, la care a contribuit şi Consiliul Judeţean Hunedoara alături de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Petroşani. Astăzi este doar o vizită informală. Practic va intra în funcţie staţia în momentul în care va fi preluată de viitorul operator regional delegat în urma unei proceduri de licitaţie publică. Urmează să terminăm deponeul de la Bârcea Mare, votarea în consiliile locale a regulamentului de salubrizare acolo unde nu s-a întâmplat deja acest lucru, să definitivăm caietele de sarcini, licitaţii pentru cele patru zine de colectare şi operare şi o licitaţie pentru operarea pe deponeu, după care putem spune că avem un sistem integrat funcţional”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. De asemenea, Eugen Mitrică, managerul proiectului „Sistem integrat al deşeurilor”a subliniat că investiţia a fost finalizată în luna iunie, iar constructorul şi-a respectat termenele. Până acum s-au făcut testele, iar staţia poate oricând să înceapă să lucreze. „Este o primă investiţie care are o importaţă deosebită, cu privire la gestionarea deşeurilor din Valea Jiului. Investiţia a fost finalizată în luna iunie, constructorul şi-a respectat termenul, între timp s-au făcut anumite demersuri, s-au făcut testele, iar acum suntem în faza în care putem să vă aducem la cunoştinţă despre această investiţie şi ce urmează să realizăm”,a precizat Mitrică.
Vom plăti mai mult încăpăţânarea celor de la Petrila
La eveniment a fost prezent şi fostul preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, cel care s-a zbătut pentru implementarea acestui proiect. Moloţ nu a uitat însă să sublinieze că populaţia din Valea Jiului va plăti mai mult pentru transportul şi depozitarea deşeurilor menajere şi asta din cauza încăpăţânării celor din CL Petrila. Iniţial, proiectul prevedea realizarea a două deponee ecologice, unul dintre ele la Petrila, dar aleşii locali PSD de aici s-au încăpăţânat să voteze împotrivă, deşi erau conştienţi că astfel vor creşte costurile pentru populaţie. Nimic, însă, nu i-a convins să renunţe la încăpăţânarea lor, chiar dacă judeţul Hunedoara risca să piardă din cauza lor finanţarea europeană. „Din cei aproape 11 ani cât am stat preşedinte al Consiliului Judeţean, 11 ani m-am zbătut să fac acest lucru. În sfârşit s-a realizat şi chiar îi mulţumesc cu sinceritate preşedintelui Adrian David pentru că m-a invitat şi mi-a dat posibilitatea să văd cum funcţionează acest proiect pe care l-am gândit, pentru care m-am zbătut. În 2004, când am câştigat Consiliul Judeţean, am spus că vreau un judeţ turistic şi curat. Inevitabil, dacă este un judeţ turistic, nu poate fi decât curat. Îmi pare rău şi acum că cei care au condus şi conduc în continuare oraşul Petrila, mă refer la consiliul local, la primar, nu au gândit pentru populaţie, ci în interes personal. Ar fi avut şi Petrila un deponeu şi nu mai trebuia să ducă cel de la Câmpu lui Neag gunoiul în centrul judeţului, unde costurile vor fi mai mari. Spuneau că ‘de ce să facă Moloţ, lasă că facem noi’. Moloţ a făcut, îi aştept şi pe ei. Oricum, per ansamblu, a fost o luptă de care nu îmi pare rău de loc, pentru că în momentul în care ocupi o funcţie trebuie să te gândeşti să laşi ceva în urma ta, iar cetăţenii îşi doresc să vadă dacă ai înfăptuit ce le-ai promis în campania electorală”,a declarat Mircea Ioan Moloţ.
În ceea ce priveşte staţia de sortare şi transfer de la Petroşani, valoarea contractului este de peste 21 de milioane de lei, iar suma necesară a fost asigurată, în proporţie de 90% din fonduri europene. Stația de sortare deşeuri Petroşani are o capacitate de 15.980 tone/an şi o suprafaţă construită de 3 000 mp, în timp ce staţia de transfer are o capacitate de 42 571 tone/an. Proiectul total privind managementul integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara a fost estimat la circa 70 de milioane de euro şi prevede construirea unui deponeu ecologic cu o capacitate de patru milioane de metri cubi în localitatea Bârcea Mare, dar şi a mai multor staţii de sortare şi de transfer al deşeurilor. De asemenea, proiectul prevede şi închiderea gropilor de gunoi din judeţ care nu respectă normele de mediu europene.
[slideshow_deploy id=’20328′]