Căsătorie autorizată de instanţa de judecată
O minoră din Petroşani a cerut încuviinţarea magistraţilor pentru a se căsători. Fata a venit în instanţă însoţită de mama sa.
Magistraţii de la Petroşani au dat permisiunea unei minore să se căsătorească cu alesul inimii sale printr-o sentinţă pronunţată joi. “Admite cererea formulată de petenta D. Mirela, asistată de mama S. Elena Verginia având ca obiect autorizare încheiere căsătorie. Autorizează căsătoria minorei D. Mirela cu numitul R. George Olimpiu”, se arată în sentinţa ărnunţată de magistraţii din Petroşani. Dceizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Petroşani, în cazul exercitării căii de atac.
Anul acesta, pe rolul Judecătoriei Petroşani au fost cinci astfel de cereri, toate fiind aprobate. Interesant este că, în toate cazurile, viitoarele mirese au fost cele care au avut nevoie de reprezentant legal, fiind minore.
Noul Cod Civil prevede că, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate casatori, în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, şi cu autorizarea instanţei de tutela în a carei circumscripţie îşi are domiciliul minorul.
Până la intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, Codul Familiei prevedea că autorizarea casatoriilor cu minori se face de catre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui.
Minorii care nu au implinit 18 ani, dar doresc sa intre intr-o casatorie, trebuie sa pregateasca un dosar care sa cuprinda, in primul rand, un aviz medical care priveste dezvoltarea lor si care sa arate daca sunt apti sa intre intr-o casatorie, fizic si psihic.
De asemenea, daca parintii isi dau acordul pentru casatorie, incuviintarea acestora trebuie adaugata, in scris, la dosar. Nu in ultimul rand, tinerii trebuie sa prezinte motivele care ii indeamna sa se casatoreasca.
[slideshow_deploy id=’13836′]