Împrumuturile nu au fost rambursate/ Bunurile CEH pot fi oricând executate silit
Bunurile Complexului Energetic Hunedoara pot fi oricând executate silit de statul roman, prin ANAF, şi asta din cauză că entitatea energetică hunedoreană nu are bani să rambureseze nici măcar primul împrumut acordat de Guvern. Scadent este şi cel de-al doiea credit numit “ajutor de salvare”, pentru care CEH nu are banii necesari.
Totul a început cu acordarea, în luna mai, a unui împrumut în valoare de 40 de milioane de lei, pe care CEH i-a primit pentru a rambursa un aşa –numit ajutor de stat ilegal de care ar fi beneficiat termocentralele în perioada 2009-2011. Compania energetică avea la dispoziţie 90 de zile să returneze suma primită, însă, chiar dacă termenul a trecut, CEH nu are aceşti bani şi, probabil, i se vor calcula şi penalităţi de întârziere.
Reamintim că Guvernul a anunţat, în mai, că Trezoreria va împrumuta 40 milioane de lei, „în condiţii de piaţă”, pe o perioadă de 9 luni, Complexului Energetic Hunedoara, din venituri rezultate din privatizare, astfel încât să poată fi rambursat un alt ajutor de stat, acordat societății în guvernările anterioare şi stabilit drept ilegal de către Comisia Europeană. Ajutorul de stat considerat ilegal de către Comisia Europeană a fost acordat începând cu anul 2008 societăților Electrocentrale Deva și Termoelectrica, societăți care, ulterior, au fost integrate în Complexul Energetic Hunedoara.
Ajutorul a constat în aceea că producătorul de energie controlat de stat Hidroelectrica a acceptat să cumpere de la Electrocentrale Deva și Termoelectrica energie electrică la prețuri cu 40%-60% mai mari decât prețul mediu al pieței de la acel moment. Contractele bilaterale în baza cărora Hidroelectrica a efectuat aceste achiziții de energie electrică au fost semnate în 2008 și 2009, pe perioade de 10 ani.
Contractele au fost reclamate la Comisia Europeană în 2011 de către Fondul Proprietatea, acționar minoritar la Hidroelectrica, cu 20% din acțiuni, dar grav este că statul roman nici măcar nu a încercat să se apere în faţa forului european. În consecinţă, în data de 20 aprilie 2015, Comisia Europeană a dispus recuperarea ajutorului de stat de către statul român, considerând că acest ajutor de stat a fost acordat illegal, iar banii au fost puşi tot în cârca celor de la CEH, care deja abia îşi mai trăgea sufletul. Practic, Complexul Energetic Hunedoara a fost declarat succesor în drepturi şi obligaţii al societăţii Electrocentrale Deva şi al societăţii P.E.E.T. Termoelectrica S.A. şi pusă la plată.
Împrumut mascat în “ajutor de salvare”
Guvernul a explicat la momentul acordării primului împrumut că rambursarea ajutorului de stat considerat de CE drept ilegal este o condiţie obligatorie pentru avizarea “ajutorului de salvare”, aprobat în luna iunie, în valoare de 167 de milioane de lei. Ajutorul a fost condiţionat, însă, de garanţii şi cu obligaţia conducerii companiei de a redacta un plan de lichidare voluntară, dacă împrumutul nu este restituit sau unitatea nu prezintă un program de restructurare.
Banii, destinaţi strict domeniului energetic, au fost împărţiţi în două tranşe, prima în cuantum de 98,4 milioane de lei, iar a doua tranşă de 68,5 milioane de lei, condiţionată însă de rambursarea primului împrumut pe care Guvernul l-a acordat CEH în luna mai, adică de 40 de milioane de lei. Şi, aşa cum nu are bani pentru rambursarea primului împrumut, CEH nu are bani nici pentru al doilea, numit impropriu “ajutor de salvare”, pentru care a venit, de asemenea, scadenţa. Grav este că, dacă nu returnează cele 40 de milioane de lei, CEH nu poate primi cea de a doua tranşă din împrumutul avizat în luna iunie, deşi este nevoie de bani ca de aer.
Între timp, scoasă de sub administrarea specială, compania energetică s- a trezit cu sechestru pe bunuri, pus de Ministerul Finanţelor, iar acestea, cel puţin teoretic, ar putea fi executate silit oricând.
[slideshow_deploy id=’22083′]