O noua TAXĂ te arde la buzunar din 2016! Impozitul de sub apartament, în plic

Consiliile locale vor aduna, de anul viitor, o sumă frumuşică dintr-un nou impozit: pe terenul de sub case. Aşa reiese din Codul fiscal, care va fi aplicat din ianuarie.

impozit

O sumă cuprinsă între 10 şi 26 de lei pe an vor plăti în plus de anul viitor cei care deţin un apartament cu două camere (50 de metri pătraţi), într-o zonă semicentrală a Bucureştiului (Militari, Titan, Drumul Taberei, Tineretului etc.), într-un bloc cu mai mult de patru etaje. Valoarea aceasta se calculează în funcţie de cota indiviză a locuinţei (de 10-15 metri pătraţi) din terenul pe care se află blocul şi de zonă.

Un impozit similar vor plăti toţi proprietarii locuinţelor din România, în funcţie de suprafaţa locuinţei şi de coeficientul de localitate (Bucureştiul are categoria zero, iar municipiile categoria 1). „În cazul apartamentelor vechi va fi impozitat doar terenul de sub bloc, nu şi cel de lângă, care aparţine primăriei. La apartamentele noi diferă de la caz la caz. Sunt situaţii în care proprietatea spaţiilor comune rămâne la dezvoltator, care administrează noul cartier, şi situaţii în care rămâne în proprietatea locatarilor”, ne-a precizat Emilian Duca, General Manager al firmei de consultanţă fiscală Tax & Business Solutions.

De asemenea, acest impozit va fi achitat şi pentru vile, fiind calculat pentru amprenta la sol. De exemplu, dacă o casă are o suprafaţă construită de 120 de metri pătraţi şi două etaje, plus o mansardă, poate să acopere 50-60 de metri pătraţi de teren. „La calcularea acestuia este mai importantă suprafaţa locuinţei decât numărul de camere”, a mai spus Duca.

Sumele pe care ar urma să le plătească proprietarii de locuinţe, ar putea fi mult mai mari, având în vedere că impozitele pot fi majorate cu până la 50% de consiliile locale.

În plus, de anul viitor, impozitul pe casa în sine poate creşte, deoarece cota va fi de 0,08-0,2%, faţă de cel mult 0,1% în prezent. Astfel, pentru un apartament cu două camere din aria semicentrală a Capitalei se achită în prezent 112 lei, iar anul viitor 96-240 de lei, anual.

„Noul impozit va fi adăugat la impozitul pe proprietate, fiind o scutire, până acum. Au mai găsit o portiţă să majoreze impozitele. Aceasta este o politică agreată cu FMI: să se majoreze impozitele pe proprietate şi să scadă cele pe consum”, Emilian Duca, General Manager, Tax & Business Solutions.

O locuinţă medie din România avea un numărul de 2,7 camere şi 47,2 metri pătraţi, la sfârşitul anului trecut, arată datele Institutului de Statistică.

Pentru noul impozit, proprietarii vor primi, de la consiliile locale, încă o decizie de impunere, odată cu impozitul pe proprietate, cele două fiind virate în conturi diferite, informeaza jurnalul.ro.

 

[slideshow_deploy id=’17636′]



« (Știre anterioară)