Semnează on line petiția care ar putea salva mina Petrila de la demolare
Cu o zi înainte de Ziua Morților („Luminația”), pe 31 octombrie 2015, se va opri activitatea de extracție de huilă de la Mina Petrila, urmând ca până la finele lui 2016, toate clădirile din incinta E.M. Petrila să fie demolate, iar suprafața lor acoperită cu un strat de vegetație („loc cu verdeață din care va dispărea întristarea și durerea”).
Este o soartă la care sunt condamnate toate minele din Valea Jiului, unele mai devreme decât altele.
Lipsa de viziune privind viitorul Văii Jiului și al Petrilei din partea autorităților centrale și locale și a societăților exploatatoare de cărbune va duce la ștergerea istoriei și identității locale, va contribui la sentimentul de deznădejde, lipsă de putere și dezrădăcinare a locuitorilor din zonă și va contribui definitiv la depopularea și declinul economic și mai accentuat al Văii.
Situl industrial de la Petrila are însă, în viziunea unei asociații formată din tineri arhitecți și personalități culturale din România, o valoare incontestabilă în contextul patrimoniului industrial național al României, supranumit datorită complexității sale „Academia Mineritului Românesc”. Ansamblul Minier Petrila se remarcă prin unicitatea sa drept „lecție de arheologie industrială” prin obiectivele sale componente, fiind unul dintre ultimele ansambluri din zonă care pastrează o parte din fiecare etapă a evoluției sale. Pentru calitățile lor arhitecturale și tehnice, precum și valoarea istorică și memorială, o serie de clădiri au fost trecute pe lista patrimoniului industrial în 2014, însă, în ciuda acestui fapt, datorită lipsei de viziune dar și a intereselor economice ascunse, se află în pericol de demolare.
Asociația plus/minus a inițiat, în ultimă instanță, o petiție on-line prin intermediul căreia toți cei care doresc să semneze pentru salvarea clădirilor istorice ale minei Petrila, pot face acest lucru doar prin câteva clickuri, accesând următorul link:
https://www.petitieonline.com/stop_demolrii_patrimoniului_industrial_de_la_petrila
[slideshow_deploy id=’13835′]