Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, marcată și la Petroșani
În fiecare an, în luna octombrie, are loc World Space Week sau Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, un eveniment organizat de Adunarea Generală a ONU în cinstea lansării primului satelit artificial, Sputnik 1, pe 4 octombrie 1957, eveniment care marchează practic debutul explorării spaţiale.
Zece ani mai tarziu, pe 10 octombrie 1967, în condiţiile extinderii acestor operaţiuni şi a unui numar în creştere de ţări cu activităţi în spaţiu, se puneau bazele legale şi se trasau primele reglementări în domeniu, prin semnarea la nivel international a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic.
De atunci, lucrurile au evoluat, iar Universul, până atunci aproape necunoscut, a început să îşi dezvăluie rând pe rând, enigmele.
Pentru marcarea acestui eveniment, elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida” din Petroşani, au pregătit prezentări minuţioase şi desene expresive, toate având drept temă, spaţiul cosmic. De la formarea universului şi până la cum arată viaţa extraterestră, dacă ea există, elevii au dat dovadă de o sete de cunoaştere aparte. Deşi puţin studiată în şcolile din România, astronomia s-ar dovedi o materie deosebit de atractivă pentru tineri. Şi asta, pentru că oamenii, au dorit dintotdeauna să zboare şi să ştie ce este “dincolo de stele”, iar dacă ar fi să parafrazăm o replică celebră dintr-un film SF, mai nou,pentru oameni s-a ajuns ca Spaţiul să fie ultima frontieră.
[slideshow_deploy id=’17217′]