Zeci de mii de cazuri de tăieri ilegale de arbori depistate de Greenpeace România
Greenpeace Romania a continuat activitatea de monitorizare a situației tăierilor ilegale de arbori, pentru intervalul 2013-2014 și rezultă că au fost înregistrate un total de 45 509 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de 62 de cazuri pe zi.
Noul raport prezintă informații despre cazurile de tăieri ilegale identificate și investigate de autoritățile responsabile. Datele arată o creștere de la 28 de cazuri pe zi în perioada 2009-2011, respectiv 50 de cazuri pe zi la nivelul anului 2012. Potrivit datelor prezentate de activiştii de mediu, în judeţul Hunedoara s-au înregistrat 652 de cazuri, o cifră mare, dar, din ferciire, destul de departe de judeţele “de vârf”. Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie al Greenpeace România a precizat că “aceste date nu oferă o imagine completă asupra amplorii reale a fenomenului tăierilor ilegale la nivelul întregii țări, de vreme ce rapoartele guvernamentale indică o medie de 8,8 milioane m3 de lemn extras ilegal anual, dar investigațiile autorităților competente se referă doar la a 16-a parte din cifra mai sus menționată.”. În ceea ce privește prejudiciul, valoarea totală la nivel național este colosală, cifrându-se la 230.937.047 lei (aproximativ 52,1 milioane euro).
“În legătură cu reducerea fenomenului de tăieri ilegale, acesta ar putea fi redus prin aplicarea de pedepse mai aspre (inclusiv încadrarea ca infracțiune a sustragerii de material lemnos, indiferent de cantitate — în momentul de față, conform legii, dacă valoarea prejudiciului este de până la de 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă fapta este considerată contravenție, nu infracțiune, și se pedepsește cu amendă). De asemenea, este necesară o mai bună colaborare între instituțiile cu atribuții de control (Poliție, Garda Forestieră, Jandarmerie) și alocarea de personal suplimentar pentru o mai bună acoperire a fondului forestier, a zonelor izolate, dar și în vederea organizării unui sistem permanent de pază (și pe durata nopții). Ar fi foarte util ca personalul cu atribuții în constatarea și investigarea delictelor silvice din Jandarmerie și Poliție să beneficieze de pregătire de specialitate. La reducerea fenomenului tăierilor ilegale poate contribui și îmbunătățirea Radarului Pădurilor, prin transparentizarea informațiilor și accesul public la amenajamentele silvice”, notează Greenpeace România.
[slideshow_deploy id=’19869′]