Complexul Energetic Hunedoara nu are încă buget!
Complexul Energetic Hunedoara funcţionează şi la această oră fără un Buget de Venituri şi Cheltuieli pe 2015, asta deşi mai este foarte puţin şi se termină anul. Sunt informaţii care vorbesc despre faptul că, de fapt, ministeriabilii care ar trebui să aprobe documentul financiar aşteaptă să vadă care va fi decizia Comisiei Europene în privinţa CEH.
Proiectul de buget pentru anul 2015, care ar trebui să fie transformat în hotărâre de Guvern pentru a putea fi aplicat de societatea Complexul Energetic Hunedoara, se plimbă încă între ministere şi asta în condiţiile în care până la finele anului mai sunt mai puţin de două luni şi jumătate.
De fapt, respectând „adevărul istoric”, Bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara a fost aprobat abia la începutul acestei luni de Consiliul de Administrație al societății, fiind mai apoi trimis la Bucureşti, la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri. Oficialii din Energie s-au mişcat repede şi au trimis deja la Ministerul Muncii poiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, care conţine principalii indicatori financiar prevăzuţi pentru acest an. Ministerul Muncii a analizat documentul, însoţit de nota de fundamentare, şi nu ar fi avut observaţii de formulat, însă, cel puţin până la această oră, proiectul nu a plecat mai departe. Ar trebui să mai ajungă şi pe la Ministerul Finanţelor Publice, care să-l studieze şi siar ulterior, când va avea toate avizele, să mai fie supus spre aprobare în plenul şedinţei de Guvern pentru a avea putere de act normativ. Sunt informaţii conform cărora draftul ar trebui să intre pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri, după ce miercurea trecută a fost „sărit” de la discuţii” dar aşa cum se mişcă lucrurile ar mai putea fi amânat cel puţin cu încă o săptămână. De precizat că reprezentanții CEH vorbesc de o pierdere zilnică de un milion de lei, iar în aceste condiţii pierderea totală ce ar urma să fie prevăzută în bugetul pe acest an ar fi de 365 milioane de lei, mai mare decât pierderea prevăzută în bugetul de anul trecut.
Sunt, însă, surse care vorbesc despre faptul că documdentul fianciar ar putea să nu fie aprobat până când ni se vor purta discuţiile de la Bruxelles, unde se va discuta programul de restructurare şi reorgnizare al CEH, iar de avizul Comisiei Europene depinde viitorul companiei energetice. Dacă programul nu primeşte girul european, pe CEH poate scrie “INSOLVENŢĂ” şi, în scurt timp, chiar FALIMENT.
[slideshow_deploy id=’22083′]