ECONOMIILE DE CIRCA 6 MILIOANE DE LEI REALIZATE DE APA SERV SE ÎNTORC ÎNTR-UN NOU PROGRAM DE INVESTIȚII ÎN INFRASTRUCTURA DE APĂ LA PETROȘANI ȘI PETRILA
Economiile realizate de operarorul regional de apă și canalizare din Valea Jiului în implementarea primei etape a proiectului ”Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în regiunea Valea Jiului”, cifrate la aproape 6 milioane de lei (fără TVA) au permis reutilizarea acestor bani europeni în execuția unor noi proiecte de investiții.
Cel mai important dintre acestea constă în reabilitarea conductei de distribuţie OL 500 mm amplasată între bl.6, str. Păcii şi str. 9 Mai bl. 2-4, Petroşani Nord. Lucrarea, aflată în plină execuție – fapt cât se poate de vizibil pe centura municipiului Petroșani – presupune:
-înlocuirea conductei de distribuţie OL 500 mm cu conducte de tip Dn 400mm și o presiune nominală PN16 bari din Fontă Ductilă (FD) pe o lungime de 795m, din care 771m fontă ductilă (FD) montata ingropat, și 24m conductă din oțel preizolată la supratraversarea pârâului Slătinioara;
– efectuarea de lucrări pentru supratraversarea pârâului Slătinioara;
– construirea a 4 cămine de vane și utilarea acestora;
– construirea a 2 cămine de aerisire;
-montare conductă de serviciu din PEHD-Dn 110 mm pe 1020 m;
– reabilitarea conductei ce alimentează stadionul Jiul pe o lungime de 732m și montarea a 10 hidranți supraterani de incendiu cu Dn 80 mm;
– montare conductă de serviciu în zona garajelor pe o lungime de 288m pe care se vor monta 2 hidranți de incendiu și se vor realiza 48 de branșamente din PEHD Dn 25 mm. Căminele se vor echipa cu modul cu transmisie la distanță.
O altă importantă investiție cuprinsă în acest proiect este cea prin care se realizează reabilitarea conductei OL 600mm de încărcare din sursa Taia a rezervoarelor 2×2000 mc din Dărăneşti (Petroșani). Lucrarea presupune:
– Înlocuire conductă de aducțiune OL 600mm cu conductă Dn 400mm și o presiune nominală PN10 bari din Fontă Ductilă (FD) pe o lungime totala de 1060 m, montată îngropat, și conductă din oțel preizolată pe 80m la supratraversări.
– Reabilitare structuri la 3 supratraversări viroage (pâraie) și structură nouă pentru supratraversarea râului Jiul de Est (57m);
– Subtraversări (cale ferată Uzinală spre EM Petrila și drum centură Petrila);
– Reabilitare 6 cămine de vane și utilare;
În fine, o a treia investiție realizată în cadrul acestui proiect prevede
reabilitarea rețelei de alimentare cu apă potabilă în Cartierul Moliviș (Petrila). Investiția presupune:
– Montare conductă polietilenă PEID Dn 110mm pe o lungime de 2900 m;
– Construirea a 2 cămine de vane echipate cu vane de secționare și robineți de golire; pe traseu au fost prevăzute și 4 vane de secționare îngropate cu Dn 100mm.
– Refacerea a 30 branșamente;
– Montarea a 34 hidranți de incendiu supraterani cu diametrul DN 80 mm;
– Construcție și echipare a unei stații noi de pompare pe legătura cu aducțiunea Jieț.
Termenul de finalizare al acestor investiții este finalul acestui an, însă reprezentanții Apa Serv estimează că lucrurile evoluează favorabil astfel încât aceste investiții vor putea fi finalizate încă de la finalul lunii noiembrie.
La finele săptămânii trecute, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram, împreună cu ing. Viorel Mihăilescu, cel care supraveghează din punct de vedere tehnic execuția acestor lucrări, au efectuat o inspecție pe șantier, în urma căreia s-au declarat mulțumiți de stadiul în care se află execuția lucrărilor. ”Desigur că, la Petroșani, această lucrare crează, pentru câteva zile, un disconfort pentru participanții la traficul rutier, dar dincolo de acest lucru oamenii trebuie să știe că această investiție asigură funcționalitatea sistemului de alimentare cu apă potabilă a Petroșaniului 24 de ore din 24, prin racordarea celor două zone ale orașului – Petroșani Nord și Aeroport – la două surse de alimentare cu apă, respectiv magistrala de la Valea de Pești și captarea de la Taia. Similar, prin realizarea lucrărilor din cartierul Moliviș care, la rândul lor, crează acum un disconfort de moment din cauza lucrărilor care presupun multe săpături, rezolvă pe termen lung, o problemă majoră pentru cele 30 de gospodării din această zonă, care până acum aduceau apă cu bidoanele din Jieț și care vor avea, de acum, apă curentă la robinet”, explică directorul regiei de apă din Valea Jiului, Costel Avram.
[slideshow_deploy id=’19869′]