Îngrijoraţi de soarta CEH/ Liberalii acuză: Politizarea unei entităţi economice e o CRIMĂ!
CEH, o marionetă politică
PNL aduce acuze grave celor care conduc destinele companiei energetice
Crimă economică şi socială, iresponsabilitate şi bătaie de joc la adresa celor care trudesc la Complexul Energetic Hunedoara. Este părerea liderilor PNL din judeţul Hunedoara, care vorbesc în termeni duri despre politizarea excesivă a CEH şi asta inclusiv în ceea ce privşte atribuirea de contracte. Nu sesizează, însă, organele statului, chiar dacă situaţia este extrem de spinoasă şi uneori la limita legii, şi speră ca cei care conduc acum destinele politice ale companiei energetice, respectiv PSD, să fie taxaţi la vot de oamenii care suferă din cauza deciziilor luate.
Reprezentanţii PNL Hunedoara au vrut să tragă un serios semnal de alarmă în privinţa situaţiei Complexului Energetic Hunedoara. În ciuda încercărilor disperate a celor din conducerea CEH şi Ministerului Energiei de a ascunde „gunoiul sub preş” şi de a cosmetiza realitatea, liderii PNL Hunedoara vorbesc deschis despre faptul că planul de restructurare al companiei energetice hunedorene, pentru care s-a alocat suma de 60 000 de euro, a fost respins de Comisia Europeană. „Săptămâna trecută, planul de restructurare, îndelung așteptat de noi toți, a fost respins de Comisia Europeană. mai exact s-a întors cu anumite obiecțiuni. Ceea ce vrem noi astăzi să subliniem, să reclamăm şi să atragem atenţia în mod deosebit este faptul că această situaţie este de natură să genereze o criză fără precedent și, din punctul nostru de vedere fără ieșire. Denotă lipsa de interes și bătaia de joc pe care au demonstrat-o cei care, în ultimii ani, s-au ocupat de conducerea acestei companii. După ce cu surle şi trâmbiţe a fost anunţat ca un salvator al activităţii de minerit şi energie din Valea Jiului, Complexul Energetic Hunedoara se dovedeşte a fi eşuat deja în obiectivele sale”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi membru în Biroul Politic Județean al PNL. De asemenea, Dorin Gligor, copreşedinte al PNL Hunedoara vorbeşte în termeni duri despre cum politicul a reuşit să îngroape această activitate.
Superficialitate şi iresponsabilitate
Gligor spune că problema entităţii energetice este tratată, din păcate, cu superficialitate şi a făcut o paralelă cu situaţia de la combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, care în cele din urmă şi-a încetat activitatea. „Din păcate, de o bună perioadă de timp, în ceea ce numim Complexul Energetic – şi ponderea uriaşă în CEH o deţin activităţile din Valea Jiului – nu găsim un fir logic. (…)Situaţia este asemănătoare cu s-a întâmplat în 2010 – 2011, când, odată cu schimbarea legislaţiei europene privind extracţia de cărbune, am fost puşi în faţa unei decizii: ce facem, declarăm închisă extracţia de cărbune sau nu? Am spus „nu” şi am căutat viabilitatea la nivelul a patru mine şi trei au fost declarate neviabile, au intrat într-un program de închidere până în 2018 şi au primit subvenţie. (…) Mineritul din Valea Jiului putea fi închis încă din 2011, era simplu. Spun lucrurile acestea pentru că ce constat acum este o mare inconsecvenţă şi e un un spectacol ca cel pe care l-am văzut la Oltchim. S-a făcut mult circ, un spectacol, interese majore ascunse de acest spectacol mediatic și, până la urmă, Oltchimul s-a închis. Şi aici am văzut o sarabandă de directori, vin alți directori noi, care nu mai au nicio responsabilitate, o inconsecvență managerială absolut inacceptabilă”, a declarat Dorin Gligor, copreședinte PNL Hunedoara. Gligor spune că este gravă politizarea execsivă a tot ce înseamnă extracţie de cărbune şi producere de energie. „E profund nedrept ca aceste costuri ale politizării, escaladată nepermis, să fie plătite de hunedoreni prin pierderea locurilor de muncă. Costurile politizării trebuie plătite de cei care le-au făcut. Aici discutăm de o companie aflată în directa subordine a ministerului, a Guvernului României. (…) Eu nu am auzit în aceşti trei ani de la înfiinţarea CEH eficienţă financiară, eficienţă energetică, investiţii, calcul de costuri şi şansa CEH stă tocmai în implementarea acestor termeni”, spune copreşedintele PNL Hunedoara. Acesta vorbeşte despre iresponsabilitate şi chiar despre o crimă economică şi socială care s-ar fi făcut în acest caz. „Datoriile CEH trec acum de un miliard de lei. Asta înseamnă iresponsabilitate. A fost doar bucuria numirii oamenilor în funcţii, facilităţi, încheierea de contracte de cele mai multe ori cu semnul întrebării. Nu mă refer neapărat la legalitate, pentru că, în general, suportul de legalitate s-a găsit, ci la suportul de oportunitate şi avem din păcate multe, multe exemple”, a mai arătat sursa citată anterior.
Liderii PNL Hunedoara spun că este nevoie de cărbune şi au anunţat că, în data de 19 noiembrie vor prezenta la Petroșani și la Deva viziunea PNL a ceea ce însemană inclusiv soarta CEH.
[slideshow_deploy id=’19869′]