Disponibilizările de la Închideri de Mine se lasă aşteptate
Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, care include minele neviabile, nu ştiu nici acum câte persoane vor fi disponibilizate în perioada următoare. Oficialii SNIMVJ ar vrea ca programul să cuprindă un număr mai mic de persoane decât cel prevăzut iniţial, dar totul depinde de Comisia Europeană.
Săptămâna aceasta ar urma să sosească şi avizul de la Comisia Europeană, iar directorul SNIMVJ, Aurel Anghel, speră să fie favorabil. “Miercuri am vorbit la minister şi ne-au asigurat că vom primi răspunsul, favorabil, de la Bruxelles cu privire la acele modificări pe care le-am adus la schema de ajutor de stat”, a declarat Anghel.
De la unităţile miniere aparţinând SNIMVJ ar trebui să se disponibilizeze, numai prin acest program de restructurare, 700 de persoane. În prima tranşă au plecat deja 225 de angajaţi şi lor ar trebui să li se mai alăture încă aproximativ 500 de oameni. Numai că responsabilii SNIMVJ au cerut Comisiei Europene acceptul ca numărul total al disponibilizărilor să fie mai mic de 700 de persoane, pentru că altfel nu ar mai avea cu cine lucra în unităţile miniere ce vor funcţiona şi în următorii doi ani. La fel ca şi colegii lor disponibilizaţi în vară, minerii care pleacă din sistem prin programul de concedieri colective vor beneficia de plăți compensatorii, în valoare de aproximativ 30.000 de lei, ajutor de şomaj, precum şi un venit lunar de completare care se acordă în următorii doi ani. Cei mai mulţi dintre ortacii disponibilizaţi îndeplinesc condiţiile de pensionare, adică au peste 45 de ani şi 20 de ani vechime în subteran. Guvernul a anunţat că, pentru disponibilizările de la SNIMVJ, sunt alocaţi, în total, peste un milion de lei. Banii provin din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2015 şi sunt destinaţi plăţii venitului lunar de completare.La ora actuală, la minele aflate pe program de închidere mai lucrează puţin peste 1455 de oameni.
[slideshow_deploy id=’22083′]