Primăria Vulcan, obligată să cureţe mizeria din Dallas
Nu apa sau alte posibile surse i-a îmbolnăvit de hepatită pe vulcăneni, ci mizeria din jurul blocurilor, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Pentru a ajuta la închiderea focarulului, administraţia publică din Vulcan trebuie să cureţe deşeurile din jurul blocurilor din cartierul Dallas.
În urma controlului efectuat în teren, în Micro 3 B Vulcan (Dallas), de către Serviciul de Control în Sănătate Publică al DSP Hunedoara, împreună cu primarul Vulcanului Gheorghe lle şi un inspector de Mediu, s-a constatat că starea de curăţenie la toate blocurile de pe strada M. Eminescu și Șt.O. losif este necorespunzătoare. S-au decsoperit cantităţi impresionante de deşeuri menajere depozitate chiar în scările de bloc, sporind pericolul izbucnirii unei epidemii. Oficialii DSP au dispus o serie de măsuri, care trebuie să fie coordonate de conducerea Primăriei municipiului Vulcan. Astfel, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, prin firma de interes local Pregoterm S.A. Vulcan se vor întreprinde măsuri de salubrizare pe casa scărilor la bl.2, sc. l si 2 din str. Mihai Eminescu, cu evacuarea deşeurilor menajere și curăţarea subsolului tehnic; prin S.C.Termoficare Vulcan se va salubriza bl.4 din str. M. Eminescu; Direcţia Tehnică din cadrul primăriei se va ocupa de salubrizarea bl.6 din str. M.Eminescu; acţiunile de salubrizare vor fi extinse la toate imobilele din cartierul Micro 3B; după terminarea acţiunilor de salubrizare se vor executa acţiuni de dezinfecţie la imobilele sus menţionate. De asemenea, în luna septebrie s-au realizat acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie, şi deratizare în toate unităţile de învăţământ din Vulcan.
Din daza de 15 iunie, în Vulcan s-a consemnat existenţa unui focar de HAV tip A, care a depăşit 70 de cazuri. Cele mai multe îmbolnăviri au apărut în blocurile sociale de pe străzile Traian, M.Eminescu şi Şt.O.losif, racordate la reţeaua de apă potabilă a oraşului, însă pe aceste străzi apa era întreruptă din cauza neplăţii serviciilor. “Locatarii acestor blocuri sunt în marea majoritate populaţie romă, cu condiţii de trai deficitare, algomeraţie, promiscuitate, lipsă de igienă personală şi în familie. (…)Sursa de infecţie, în focar, o reprezintă bolnavii cu forme clinice de boală, evidente şi mai ales cei cu forme asimptomatice de boală. Deoarece nu prezentau forme aparente de boală, nu au fost izolaţi la spital, dar au transmis virusul la cei din jurul lor, întreţinând astfel focarul.”, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Au fost chiar şi bebeluşi sau copii mici depistaţi cu Hepatită A, iar cel mai în vârstă pacient este cuprins în grupa de vârstă 30-35 ani.
[slideshow_deploy id=’17330′]