Polistirenul folosit la reabilitarea blocurilor – o bombă cu ceas?!
Reabilitarea termică a blocurilor poate fi o adevărată bombă cu ceas. Problema polistirenului folosit la izolarea imobilelor a ieşit la iveală după tragedia din Clubul Colectiv.
Nu doar calitatea polistirenului contează, spun specialiştii, ci şi modul în care materialul izolant este lipit pe pereţi. În municipiul Petroşani prin programele de reabilitare termică, au fost izolate exterior 24 de imobile, numărul incluzând şi blocurile de pe strada Păcii, aflate acum pe ulima sută de metri în ceea ce priveşte execuţia lucrărilor. Ce fel de polistiren s-a folosit, dacă este sau nu ignifugat, greu de spus, pentru că autorităţile locale habar nu au avut de această posibilă problemă. “Este prima oară când aud de aşa ceva. Nu am ştiu că poate exista polistiren ignifugat sau neignifugat”, a declarat Daniel Vişan, directorul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat (SPADPP) Petroşani. Acesta spune că atât municipalitatea, cât şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari – în calitate de beneficiari – au urmărit respectarea caracteristicilor tehnice ale materialelor prevăzute în documentaţia tehnică şi nu s-a pus nici măcar o secundă problema dacă este sau nu ignifugat.
Cel mai probabil, despre această chestiune nu s-a făcut vorbire niciodată, şi nu doar pe plan local, şi ar fi rămas învăluită în ceaţă dacă nu exista tragedia din Clubul Colectiv.
Potrivit datelor oficiale, în prezent tot polistirenul de pe piaţă este ignifugat, însă există suspiciuni că, inainte de 2012, anumiţi producatori ar fi cumparat şi materiale de proastă calitate, neignifugate, din zona Asiei.
[slideshow_deploy id=’22083′]