Al cincilea eveniment Poveşti Rome la Castelul Corvinilor
La Castelul Corvinilor din Hunedoara a avut loc, astăzi, cel de-al cincilea eveniment din cadrul proiectului RROMANE PARAMÌĆA (POVEŞTI ROME) – inventariere şi măsuri de conservare a patrimoniului imaterial rom din regiunea Hunedoarei, finanțat din granturi SEE.
La eveniment au fost prezenţi atât membri ai echipei promotorului, cât și reprezentanți ai asociației partenere din Norvegia, dar și reprezentanți ai comunității rrome din Hunedoara. Promotorul proiectului este Asociaţia pentru Protejarea și Promovarea Castelului Corvinilor Hunedoara iar partenerul acestuia este Asociația Fjellugla Kompetanse (Norvegia).
RROMANE PARAMÌĆA (POVEŞTI ROME) – inventariere şi măsuri de conservare a patrimoniului imaterial rom din regiunea Hunedoarei este prima inițiativă de acest fel derulată în zona Hunedoarei, prin care se urmareste salisfacerea nevoii stringente de cunoaștere a culturii și tradițiilor rome din regiunea proiectului, prin abordare științifică, și cu scopul comunicării către majoritate și alte minorități a patrimoniului comunitar rom. Demersul este cu atât mai important cu cât factorul coeziunii sociale este parte integrantă a funcțiilor culturii în societatea modernă.
Proiectul este derulat de către Asociaţia pentru Protejarea și Promovarea Castelului Corvinilor Hunedoara, în parteneriat cu Fjellugla Kompetanse (Norvegia) și este finanțat de către Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României prin Programul PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural. Proiectul va contribui la dezvoltarea durabilă a regiunii Vest, microregiunea Hunedoara, prin protejarea și valorificarea patrimoniului imaterial al minorității rome. Pentru aceasta, au fost fixate ca obiective specifice inventarierea patrimoniului imaterial al romilor din microregiunea Hunedoara, asumarea de către comunitate a valorilor culturii minorității rome prin organizarea de expoziție tematice (2 luni) și a unei serii de evenimente dedicate comunității rome la Castelul Corvinilor, întărirea relațiilor bilaterale dintre România și Norvegia prin dezvoltarea schimburilor de experiență și promovarea modelelor de bună practică în domeniul comunicării publice.
Activitățile proiectului sunt legate în principal de cercetare de teren și inventariere, crearea unei baze de date multicriterială disponibilă online, dar și de organizarea de evenimente pentru publicul de largă audiență și promovarea proiectului. Durata proiectului este de 8 luni, iar valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 172.600 RON.
[slideshow_deploy id=’19659′]