Cere schimbarea codului silvic pentru a putea controla tăierea pădurilor
Primarul Oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu, este de părere că ar fi utilă schimbarea codului silvic, astfel încât şi autorităţile locale să poată verifica modul în care se taie pădurile de pe raza localităţilor lor. În zona Uricani, afacerile cu lemn aduc bani grei, iar aici s-a derulat şi „afacerea secolului”, aşa cum a fost ea numită la momentul respectiv.
În anul 2005, o firmă cu capital austriac cu sediul în Sebeş (judeţul Albă), SC „Cascade Empire” SRL, a achiziţionat de la membrii unui composesorat din zona Uricani 1.300 de hectare de teren împădurit, la preţul-record pentru această zonă – la momentul respectiv – de 95 de milioane de lei/hectar. În total, austriecii, care se ocupă de afaceri cu cherestea, au plătit peste 123 de miliarde lei pentru suprafaţă aflată în zona-tampon a Parcului Naţional Retezat. Majoritatea localnicilor nu au văzut niciodată atâţia bani la un loc, iar în momentul încheierii tranzacţiei, poliţia a făcut de pază până la depunerea numerarului la banca.Suma record plătită stârnit multe semne de întrebare, iar edilii vorbeau chiar despre informaţii conform cărora în zona respectivă ar fi un puternic zăcământ de gaz metan, acest aspect dând naştere unor puternice speculaţii privind interesul real al austriecilor. Între timp, însă, adevărul a ieşit la iveală şi s-a demonstrat că interesul maxim este pentru „aurul verde”,aducător de profituri substanţiale. În 2006, afacerea care a făcut fericiţi o mulţime de oameni a fost pe cale să fie declarată neconformă cu legile în vigoare. La momentul erspectiv, primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu, a declarat că la Prefectura Hunedoara a fost remisă o adresă în care se arată că vânzarea încalcă normele legale. „Conform legii, terenul poate fi înstrăinat doar între membrii composesoratului. Eu nu am vrut să intervin, că să nu creadă cineva că-mi bag nasul. Verificarea legalităţii actelor o face Prefectura, cel puţin în cazul administraţiei publice. Pot să va confirm că la Prefectura s-a depus o astfel de sesizare”, a adăugat Buhăescu la momentul 2006.
„Cineva nu doreşte ca noi să ştim ce se întâmplă”!
Primarul Dănuţ Buhăescu îşi a duce bine aminte de acele aspecte despre care se făcea vorbire în urmă cu 9 ani şi spune chiar că, la un moment dat ar fi existat o anchetă. Nefinalizată, însă, din moment ce şi acum cei de la Cascade Empire exploatează nestingheriţi, acoperiţi de toate avizele legale. Buhăescu recunoaşte că suferă când vede cum pădurile cad sub drujbele celor care exploatează lemnul, însă administraţiile publice locale nu au nicio putere. „La vremea respectivă ştiu că ar fi fost poliţia, însă cei de la Cascade Empire sunt în continuare proprietari. Au aviz de exploatare, au parchet amenajat, am drum amenajat până la parchetul de exploatare. Mai mult nu ştiu. Noi, neavând niciun fel de autoritate ân acest sens, nu putem să facem verificări. Sigur că mă doare sufletul când văd cum pădurile sunt tăiate. Am solicitat modificarea Codului silvic, astfel încât şi administraţiile locale să aibă dreptul, prin propriile noastre instituţii, să facem controale, să vedem dacă se respectă condiţiile, tot ce înseamnă amenajamente, aşa cum se întâmplă în orice ţară din lume. Avem serviciul de Mediu, avem Poliţia Locală cu care putem să facem verificări. Este o chestiune şi morală, faţă de oamenii pe care îi reprezentăm, pentru viitorul lor, nu doar legală. Cred, însă, că nu se doreşte să ştim noi ce se întâmplă în realitate. Cineva nu a dorit niciodată să avem atribuţii în acest sens, mai ales că noi – administraţiile locale, în general – suntem cel mai aproape de zonele în care se exploatează, şi cred că lucrurile se întâmplă la nivel înalt. Nu există altă explicaţie”, a declarat primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu.
[slideshow_deploy id=’22083′]