Care este forma corectă de feminin – eschimoasă sau eschimosă, stomatoloagă sau stomatologă, filoloagă sau filologă, patrioată sau patriotă?
Substantivele din titlul articolului – eschimos, stomatolog, filolog, patriot – deşi din zone semantice diferite, au în comun modalitatea de formare a femininului (singular şi plural).
În limba română, pentru a exprima diferenţa de sex, la oameni şi la animale, există două modalităţi: 1. întrebuinţarea unor cuvinte diferite pentru fiecare dintre cele două fiinţe de sex opus: femeie – bărbat, frate – soră, unchi – mătuşă, bou – vacă etc.; 2. crearea de cuvinte noi, pentru feminin, cu ajutorul unor sufixe adăugate formelor de masculin (şi invers, sufixe adăugate formelor de feminin, pentru a crea masculinul), procedeu care se numeşte moţiune, iar substantivele care se supun acestei reguli se numesc mobile: prieten – prietenă, nepot – nepoată, doctor – doctoriţă, român – româncă, ambasador – ambasadoare, lup – lupoaică, urs – ursoaică etc.
În privinţa substantivelor eschimos, stomatolog, filolog, patriot, trebuie subliniat că femininul se formează prin moţiune (adăugare de sufixe la formele de masculin), dar fără alternanţa vocalică o/oa, ca în cazul cuvintelor nepot – nepoată, ambasador – ambasadoare etc.
Prin urmare, formele corecte de feminin, singular şi plural, pentru exemplele din titlu, sunt: eschimosă/eschimose, filologă/filologe, stomatologă/stomatologe, patriotă/patriote.
[slideshow_deploy id=’19869′]