Expertiza din Clubul Colectiv mai durează cel puţin o lună
Încă vreo lună mai durează expertiza de specialitate a celor de la INSEMEX Petroşani în cazul incendiului din Clubul Colectiv, în condiţiile în care nu au primit, încă, toate probele ce urmează a fi analizate.
Pe lângă ventilatoarele care au sosit la începutul lunii noiembrie, secialiştii INSEMEX au mai primit de la criminalişti mostre de material textil, articole pirotehnice, declaraţii sau materiale video cu incendiul din data de 30 octombrie, însă la Petroşani mai sunt aşteptate şi alte materiale ce urmează a fi expertizate.
Între timp, în spaţiul public a mai fost lansată o ipoteză a Prof. univ. dr. Tudorel Butoi, psiholog criminalist, care vorbeşte despre similitudinile cu exploziile din subteranele Văii Jiului. „Închipuiţi-vă o oală care are capac pe ea. Oala noastră este pătrată. Este o sală lungă, o hală. Şi are capac pe ea, adică acoperiş, tavan. Acoperişul ăsta este dublat, de la cap la coadă, cu bureţi sintetici. Numai că, de ani de zile, de când este făcută această hală, după ce pleacă cei cu dansul, cu concertele, femeile de serviciu spală cu material inflamabil toată podeaua aia de la un cap la altul. O spală de sclipeşte. Ce se întâmplă cu gazele? Păi, urcă în tavan. Şi aceste gaze inflamabile au îmbibat buretele. Şi au şi rămas ca pungă de gaze, cum se adună gazele în mină. De-a lungul anilor s-a mai scos afară, dar a mai rămas suficient de mult. Este singura explicaţie a faptului că, în momentul în care s-a aprins, flacăra i-a ajuns din urmă pe cei care fugeau. Flacăra a fugit mai repede ca ei. Deci, orice material arde cu viteză, chiar şi materialul ăsta exploziv, dar nu cu atâta viteză ca gazul care arde. Aici a ars material inflamabil adunat de luni de zile în punga de sub tavan. Şi în momentul ăla, când s-a atins masa critică şi mai era nevoie doar de scânteie, a luat foc şi buretele şi toate celelalte. Aşadar, punga de gaz formată pe tavan s-a aprins când a făcut masă critică. Este teoria mea, n-aţi mai auzit pe niciunde. Decât în tinerea mea, când mergeam în mină să fac psiho-traumă cu personele care rămâneau după ce se produceau explozii în mină. Şi îmi povesteau ăia: dar noi am intrat a treia zi şi, deodată bum, explozie. Aşa au învăţat şi ei că pungile de gaze rămân. Persistă şi stau acolo până fac masă critică. Doar scânteie le trebuie. Este teoria mea pe care v-o ofer în exclusivitate. Este teoria exploziei pungilor de gaze de la materialele inflamabile adunate în timp, teorie explicată prin viteza de ardere din acel club”, a declarat Prof. univ. dr. Tudorel Butoi, citat de presa centrală .Artur Găman, directorul INSEMEX Petroşani a precizat, însă, că aceste aspecte nu sunt avute în vedere de expertiză în condiţiile în care „nu are sens. În toţi aceşti ani s-a aerisit, s-a capitonat…”
[slideshow_deploy id=’20328′]
« Pleşcan, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare (Știre anterioară)
(Următoarea știre) NEWS ALERT! Monica Iacob–Ridzi nu va fi graţiată »