Românii plecați în străinătate mai mult de 183 de zile trebuie să dea statului român 5.5 % din salariu
Potrivit noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2016 personele fizice rezidente în România ce nu realizează venituri, nu sunt scutite de plata contribuției de sănătate prin efectul legii și nici nu sunt coasigurate prin intermediul unei persoane ce deja contribuie la sistemul de sănătate. Printre cei vizați de această măsură se numără cetățeni români ce își desfășoară activitatea în străinătate, fără să renunțe la rezidența fiscală din România, ce nu pot proba deținerea unei asigurări de sănătate emise de autoritățile din alte state membre.
Astfel, potrivit noului Cod fiscal, aceste persoane vor achita o contribuție în cuantum de 5,5% din salariul minim valabil în anul respectiv. De asemenea au obligația să se declare la ANAF pentru luarea în evidență în termen de 15 zile de la data când nu realizează venituri, conform art. 180 din noul Cod fiscal.
Plata contribuției se va face trimestrial în data de 25 a ultimei luni din trimestrul respectiv.
Printre cei vizați de măsură se regăsesc o gamă largă de persoane cum ar fi persoanele casnice, cei ce practică agricultura de subzistență și cetățenii români ce își desfășoară activitatea în străinătate, fără să renunțe la rezidența fiscală din România, ce nu pot proba deținerea unei asigurări de sănătate emise de autoritățile din alte state membre, recunoscută în România, potrivit art. 153 din noul Cod fiscal. Printre aceștia se regăsesc și cetățenii români ce lucrează într-o formă neoficială în alte state membre, probabil persoanele ce fac menaj, lucrătorii din construcții etc.
Potrivit articolului 59 din noul Cod fiscal, o persoană fizică cetățean român, ce știe că va părăsi teritoriul României pentru mai mult de 183 de zile și este interesată să își modifice rezidența fiscală, va depune o declarație pentru renunțarea la rezidența fiscală. Până la momentul schimbării rezidenței fiscale, persoanele platesc către bugetul de stat din România, impozitul pe veniturile realizate atât din România, cât și din străinătate. Actul normativ mai precizează și faptul că persoana fizică româna ce pleacă de pe teritoriul României pentru o perioada mai mare de 183 de zile va depune această declarație cu minim 30 de zile înainte de plecare, potrivit https://www.expunere.com/.
[slideshow_deploy id=’20328′]