COSTEL AVRAM: ”UNIREA-PRIMA VICTORIE A DEMOCRAȚIEI ROMÂNEȘTI”
Reputat lider politic local, liberalul Costel Avram apreciază că ”actul istoric de la 24 ianuarie 1859 nu consfințește doar una din cele mai importante pagini din istoria românilor, ci și o victorie a democrației, care a dat naștere statului român modern. Însăși esența acestui eveniment constă în elementele reprezentative ale democrației: voința majoritară a poporului și responsabilitatea clasei politice.”
Istoria ne spune că, după reașezarea politicii europene ca urmare a revoluțiilor pașoptiste, dorința fundamentală a românilor divizați în principatele Moldovei și Țării Românești, era legată de Unirea într-un singur stat național. Marele patriot Mihail Kogălniceanu prezenta Adunării Ad-Hoc a Moldovei o Rezoluție politică în această direcție, încă din 1857. Alegerile pentru Adunările Ad-Hoc din ținuturile Moldovei, dezbaterile politice dar și respectul oanilor politici ai vremii față de dorința poporului au făcut posibil ca, la 5 ianuarie 1859, patriotul cu idei liberale Alexandru Ioan Cuza să fie ales, în unanimitatea voturilor deputaților moldoveni, drept domn al Moldovei. La 24 Ianuarie 1859, deputații din divanul Țării Românești făceau aceeași alegere, în entuziasmul și uralele unei națuni întregi, punând Poata de la Constantinopol și Marile Puteri Europene în fața unui fapt împlinit în cel mai democratic mod cu putință. Au mai trecut însă câțiva ani până când întreaga Europă să accepte realitatea actului politic și istoric de la 24 Ianuarie 1859. Și a mai trebuit încă aproape o jumătate de secol până când, la 1 Decembre 1918, actul Unirii să fie dus până la capăt, reunind toți românii într-un singur stat: România.
”Demersul istoric al Unirii Principatelor este exemplu edificator al faptului că, atunci când oameni politici responsabili se află la cumpăna istoriei, aceasta devine, după expresia unui alt istoric liberal de excepție, cea mai frumoasă poveste. Astăzi, la 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, voința poporului se află în fața unui nou deziderat unionist: reunirea Basarabiei cu Patria Mamă. Vor găsi însă românii de dincoace și de dincolo de Prut politicieni capabili să-și asume un act politic și istoric similar patrioților de la 1859 ? Iată o întrebare la care, toți românii sunt chemați în anul 2016 să-i găsească, prin vot, un răspuns. Pentru că istoria ne arată clar că, întodeauna… Unirea națiunea a făcut-o !”, transmite, în mesajul său de Ziua Unirii, Costel Avram.
[slideshow_deploy id=’19869′]