Recompensă dublată. Se oferă 2000 de euro pentru informaţii despre vandalii de la Cetatea Costeşti
A crescut premiul oferit pentru prinderea persoanei care a vandalizat o bucată din zidul cetăţii dacice Costeşti, din Munţii Orăştiei. De la 1000 de euro, recompensa a ajuns dela la 2.000 de euro.
Sponsorii care vor acorda acest premiu preferă să nu-şi divulge identitatea.
Singura menţiune publică face referire la faptul că cele două mii de euro vin de la două persoane diferite. De precizat că, este pentru a doua oară în doar câteva luni când aceeași piatră din zid este vandalizată de persoane rămase deocamdată necunoscute. Prima dată, în toamna anului trecut, în zona cetăților dacice din Munții Orăștiei au fost semnalate aproximativ 400 de gropi de mici dimensiuni, în tip ce pe unul dintre zidurile turnului locuință 2 de la Cetatea Costești a apărut inscripția „SFÂNTUL GYURCAN”, scrisă cu un obiect ascuțit. Istoria se repetă şi, în urmă cu circa două săptămâni, administratorul cetății Sarmizegetusa Regia a observat că acea inscripție a fost scrijelită din nou. Acum se oferă recompensă pentru a-i prinde pe cei care distrug iremediabil istoria.
„SFÂNTUL GYURCAN loveşte din nou!!! În toamnă, alături de 400 de gropi săpate de niste cretini, prin toate cetăţile, în afară de Regia, pe unul dintre blocurile turnului locuinţă 2, de la Cetatea Costeşti, a apărut o inscripţie, pomenind un sfânt inexistent, în fapt numele unui idiot, descreierat mintal. La sfârşitul săptămânii, trecute inscriptia a fost cosmetizată. Piatra şi mai deteriorată, imaginea şi mai scârboasă. SE OFERĂ RECOMPENSĂ DE 1000 DE EURO CELUI CARE AJUTĂ DECISIV LA DEPISTAREA ACESTUI BOLNAV MINTAL”, a scris administratorul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, pe pagina sa de socializare.
Brilinski este de părere că, din cauză că cetățile dacice din Munții Orăștiei nu sunt păzite la fel ca Sarmizegetusa Regia — sit aflat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara — stare acestora poate fi uşor afectată. De fapt, bănuiala este că unii turişti, care au urcat cu ATV-urile până la Costeşti săptămâna trecută ar fi şi autorii inscripţiei de pe zidul cetăţii.
„O incursiune de-asta a coincis cu momentul respectiv, dar nu am nici o certitudine că ei ar fi făcut acel lucru”, a precizat administratorul cetății Sarmizegetusa Regia. Cetatea dacica Costesti – Cetatuie este una dintre cele 6 fortăreţe dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. cu scop de protecţie împotriva cuceririi romane. Se găseşte lângă satul Costeşti, din comuna Orăştioara de Sus.
De precizat că, dintre fortificaţiile construite în Munții Orăștiei, doar fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, beneficiind astfel de pază asigurată cu personal angajat și de un regulament strict de vizitare. Celelalte cetăți se află în administrarea Ministerului Culturii și sunt supravegheate de jandarmii montani, care patrulează în zonele respective.
[slideshow_deploy id=’24093′]
« EXPOZIŢIE ILEANA LOGO LA GALERIA DE ARTĂ DIN LUPENI (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Statistici negre. Sute de copii sunt abuzaţi sau puşi să muncească din greu »