105.000 euro pentru drapelul lui Avram Iancu
Cu peste 100.000 de euro a fost achiziţionat drapelul lui Avram Iancu, scos la vânzare într-o licitaţie a Artmark, dedicată lui Corneliu Vadim Tudor.
Steagul, valoros pentru istoria noastră naţională, a fost cumpărat de omul de afaceri Adrian Thiess, după cum a confirmat acesta, pentru MEDIAFAX.
Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea. Acesta a fost scos din nou la vânzare, miercuri seara, la Bucureşti, la casa de licitaţii Artmark, evenimentul având loc la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar, care şi-au disputat acest steag.
Preţul de pornire pentru steagul lui Avram Iancu a început de la 5.000 de euro, lupta fiind foarte strânsă între licitatorii prezenţi la Palatul Cesianu Racoviţă din Bucureşti (sediul Artmark) şi persoane care au licitat online şi care nu au dorit să îşi dezvăluie identitate. Printre cei care au licitat la eveniment s-au numărat şi reprezentanţi ai lui Gigi Becali, dar şi ai autorităţilor locale din comuna ardeleană Horea.
În final, drapelul lui Avram Iancu a fost adjudecat pentru 105.000 de euro (la care se adaugă comisionul casei de licitaţii, n.r.) de o persoană care a licitat online şi a cărei identitate nu a fost dezvăluită de reprezentanţii Artmark. Adrian Thiess a confirmat că a cumpărat steagul lui Avram Iancu, precizând însă că nu vrea să îl ţină pentru el şi, în această chestiune, vor fi implicate în final peste 20 de persoane.
„Este un bun important al românilor şi nu l-am cumpărat eu pentru mine, ci împreună cu mai mulţi prieteni de-ai mei. I-am informat despre această idee, pentru că până la urmă dacă suntem buni români, cum credem fiecare dintre noi şi sunt convins că toţi suntem, trebuie să facem şi noi anumite gesturi la un anumit moment. Şi le-am comunicat acest lucru, le-am trimis un mesaj. Am o listă cu aproximativ 30 de persoane importante din România, oameni de afaceri, care au capacitatea de a face un gest mai deosebit. Aşa că decât să cheltui o sumă de bani importantă pe un lucru mai puţin relevant, mai bine eşti parte a ceva pentru istoria noastră. N-am luat o secundă în considerare să cumpăr acest bun şi să mi-l pun în casă (…). Eram convins că va fi cineva care va face acest lucru şi ideea a fost că dacă suntem mai mulţi şi putem face un gest să alocăm o sumă pentru acest lucru, este ok. Urmează evident să-l punem la dispoziţia mai multor muzee, care să-l expună în toată România, să-l vadă toată lumea (…) Nu l-am cumpărat eu pentru mine, a fost o chestiune la care probabil într-un final vom fi 20 şi ceva de persoane”, a declarat pentru Mediafax Adrian Thiess. Drapelul a fost scos pentru prima dată la licitaţie în octombrie 2013, la un preţul de pornire de 10.000 de euro, dar imediat a făcut obiectul unei dispute între proprietarul său, Corneliu Vadim Tudor, şi Gheorghe Funar, care susţinea la momentul respectiv că Vadim Tudor că nu are dreptul să scoată la licitaţie acest drapel, întrucât el ar aparţine PRM, partid căruia ar fi fost dăruit de către o persoană. Conflictul s-a stins după decesul lui Corneliu Vadim Tudor. Pe de altă parte, tot la acea dată, Ministerul Culturii anunţa că ar fi posibil să achiziţioneze acets drapel direct sau prin altă instituţie publică, în cazul în care se va confirma că steagul a aparţinut lui Avram Iancu. Această afirmaţie a rămas însă doar la stadiul de intenţie, nefiind demarată nicio procedură din partea Ministerului Culturii pentru achiziţionarea steagului.
[slideshow_deploy id=’20328′]