Hunedorenii preferă să muncească peste hotare
Situaţie îngrijorătoare în municipiul Hunedoara unde aproape 40 de procente din populaţia activă caută un trai mai bun peste hotare. Cei mai mulţi hunedoreni au preferat să lucreze în țări ca Germania, Italia, Anglia, Olanda și Spania.
Cifrele sunt îngrijorătoare şi, mai grav este că tendinţa de a pleca la muncă peste hotare se menţine şi în rândul absolvenţilor de liceu. „Cei mai mulți sunt plecați la muncă în Italia și Anglia”, a declarat marți șeful Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă (ALOFM) Hunedoara, Manuela Mihăiescu, citată de agenţia Agerpres.
Din păcate, aşa cum spuneam, datele statistice indică faptul că doar jumătate dintre absolvenţii de liceu s-au înregistrat la agenția de șomaj locală, în timp ce restul tinerilor au afirmat că nu vor mai rămâne în țară.
„Foarte puțini dintre tinerii absolvenți de anul trecut au venit în șomaj, pentru că au spus: „Terminăm și plecăm dincolo. Avem rude, avem tată, mamă, frate, soră”. Spre deosebire de acum doi ani, când am avut aproape 200 de absolvenți în evidență, anul acesta am avut jumătate”, a mai spus directorul ALOFM Hunedoara.
Majoritatea celor plecați în străinătate lucrează ca personal de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu, ca baby-sitter, bucătari, ospătari sau alte meserii în turism. Excepție fac o parte dintre foștii angajați ai combinatului siderurgic din Hunedoara, care au reușit să se angajeze ca lăcătuși, electricieni sau sudori.
De precizat că judeţul Hunedoara este considerat deficitar în ceea ce priveşte locurile de muncă, în timp ce în ultimii ani industria s-a restructurat masiv, ceea ce a dus la disponibilizări masive de personal. Manuela Mihăiescu a explicat că disponibilizările din combinat și din minerit au atras după sine o perioadă de doi-trei ani de zile când acești oameni nu și-au găsit locuri de muncă și atunci au fost nevoiți să plece. Ulterior, s-au urmat unii pe ceilalți. În plus, suma câştigată peste hotare este net superioară veniturilor pe care le-ar fi putut obţine în ţară..
Rata șomajului calculată pe ansamblul județului era, la sfârșitul anului trecut, de 5,99%, iar ponderea persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani care își căutau de lucru era de 43%.
[slideshow_deploy id=’27126′]