„Ilegaliştii” care vor organiza alegerile locale
Primari care au schimbat partidul pe baza ordonanţei ce le-a dat dreptul la migraţie vor organiza alegerile locale din acest an. „Ilegalişti” îi numesc cei de la Expert Forum în cel mai recent raport.
„Mai bine de 552 de primari au schimbat partidul. Cea mai mare parte din primari au migrat către PSD. Aşadar, la alegerile din 2016 vor candida peste 500 de primari, 4.607 de consilieri locali şi 184 de consilieri judeţeni care nu şi-au pierdut mandatele, deşi CCR a invalidat „Ordonanţa Dragnea” la începutul lui 2015.(…) Practic, în 552 de circumscripţii alegerile locale vor fi organizate de ilegalişti – şi, cu o probabilitate de 80%, câştigate de aceştia”, se arată în Raportul Expert Forum, citat de Mediafax
Cei de la Expert Forum susţin că, probabil, cel mai important moment în reconfigurarea scenei politice a fost OUG 55/2014, care precizează în raportul citat că Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, majorat de 15 ori, în anul 2014, potrivit Curţii de Conturi, a fost folosit ca „instrument clientelar pentru a transfera bani că primării şi consilii judeţene. Sursa citată mai menţionează că alegerile locale sunt importante şi în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, unde „maşinăria electorală a partidelor mari se bazează mult pe aleşii locali în funcţie”. Expert Forum susţine că organizarea alegerilor locale din iunie 2016, într-un singur tur de scrutin, face ca înnoirea clasei politice„aşteaptată cu nerăbdare” să fie „cel mai puţin probabilă”, din 1990 şi până în prezent.
„Motivele invocate au fost diverse, făcându-se apel la economii la bugetul de stat sau facilitarea organizării alegerilor. Cu toate acestea, principalul efect pe care l-a avut această modificare a fost să ajute primarii în funcţie, care au deja la îndemână întreaga administraţie locală, să obţină mai uşor mandatele”, au mai precizat cei Expert Forum.
Potrivit sursei citate, argumentele în favoarea alegerilor în două tururi nu ţin de constituţionalitatea legii, ci de posibilitatea de a oferi o competiţie adevărată la nivel local.
„Sistemul majoritar cu un tur de scrutin ar permite multora dintre primarii care fie au probleme cu legea (dacă nu au interdicţii), fie au migrat să candideze şi să câştige un loc, fără competiţie serioasă. Dacă am avea două tururi, votul strategic în primul tur ar fi mult mai puţin probabil, electorii având astfel posibilitatea să-şi exprime preferinţa reală, fără teama de a-şi risipi inutil votul, iar cel strategic s-ar exercita abia în turul doi. Ca atare, ar fi şi mai puţin probabile rezultatele de tip 100% sau peste 60%”, în alegerile locale, arată Raportul Expert Forum.
[slideshow_deploy id=’22083′]