Dezbatere publică pe tema transparenţei instituţionale

 
În spiritul guvernării deschise, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC)  și Cancelaria Prim-Ministrului lansează în dezbatere publică Memorandumul: „Creșterea Transparenței și Standardizarea Afișării Informațiilor de Interes Public”.
moldova-romania
Documentul integrează punctele de vedere ale autorităților publice și societate civilă primite de echipa MCPDC prin intermediul acțiunilor ministerului din ultima lună.
Din cele 28 de seturi de informații prevăzute în prezentul Memorandum, 19 dintre acestea sunt expres prevăzute de cadrul legal, iar între celelalte 7 afișarea unora constituie deja o bună practică la nivelul unor instituții. Acesta sunt informaţii privind execuția bugetară, fișele obiectivelor de investiții, agenda persoanelor din conducere, nomenclatorul arhivistic, veniturile salariale ale persoanelor din aparatul public și beneficiile acestora, centralizatorul achizițiilor publice care să arate execuția contractelor de peste 5.000 euro cu afișarea Contractelor aferente.sau formularele tip cerute de autorități persoanelor fizice/juridice.
Prevederile Memorandumului se adresează Ministerelor, instituțiilor aflate în coordonarea acestora, autorităților deconcentrate și prefecturilor. În paralel, Miniștrii Violeta Alexandru, Ministru – MCPDC și Vasile Dîncu – Vicepremier, Ministru MDRAP au consultări cu structurile asociative ale administrației publice locale pentru încurajarea preluării acestui mod de guvernare/management și la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale.
Problematica fondurilor europene și practicile de afisare de informatii de interes public necesitand un proces de documentare mai amplu, Ministrul Violeta Alexandru a decis să demareze inițierea prezentului Memorandum în forma actuală, urmănd să propună separat, în cel mai scurt timp, măsuri de creștere a transparenței și standardizării informațiilor privind fondurile europene.
În opinia echipei MCPDC și a Cancelariei Prim-ministrului, inițiatorii Memorandumului, este inacceptabil ca un cetățean să petreacă peste 10-15 minute pentru a localiza (în situația fericită în care sunt afișate, conform legii nr. 544/2001, legea accesului la informații de interes public), pe site-ul unei instituții publice, informațiile minimale și obligatoriu a fi afișate din oficiu, locul afișării acelorași seturi de date diferind foarte mult de la o autoritate la alta. Formatul prezentării acestor documente diferă nejustificat de la o instituție la alta, ceea ce constituie un obstacol ce trebuie inlaturat din fata demersului oricarei persoane interesate să urmărească activitatea unei instituții în domeniul transparenței, spun iniţiatorii.
[slideshow_deploy id=’19661′]