Gerom-ul lui Serafinceanu, evitat în noul „proiect Brâncuşi”
După ce a reuşit să stârnească vii comentarii prin intenţia de a plăti celor de la Gerom Internaţional 30.000 de euro pentru o copie a Coloanei Infinitului, la scară ceva mai mică, consilierul local Viorel Pascu a revenit asupra controversatului proiect de hotărâre. De această dată, Pascu a reuşit să evite Geromul controlat de ex-prefectul Aurelian Serafinceanu, iar proiectul de hotărâre a fost însuşit şi semnat şi de restul aleşilor locali PSD.
Începând din 2016, 19 februarie, ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, a devenit sărbătoare naţională. Legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie 2015, reprezintă o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea marelui sculptor de către statul român. Astfel, legea prevede că, în ziua de 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
„Anul acesta a fost lansat programul: 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi, de către Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, program care celebrează creaţia de geniu a artistului născut pe 19 februarie 1876 la Hobiţa. Valea Jiului se măndreşte că acest „Jumătate zeu, jumătate ţăran”, „un om cu mult înaintea timpurilor sale” care a făcut „paşi pe nisipul eternităţii”, artist de geniu al secolului XX, a punctat Petroşaniul în aria de naştere a unuia dintre cele mai mari creaţii universale: Coloana Infinitului. Acest lucru nu ne poate lăsa indiferenţi. Consiliul Local şi Primăria Petroşani trebuie să arate României şi întregii lumi că pentru Municipiul nostru, este o măndrie fără egal, faptul că marele sculptor Constantin Brâncuşi a realizat geniala operă de artă la Atelierele Centrale din Petroşani. Proiectul ” BRÂNCUŞI LA PETROŞANI, UN MUNICIPIU ÎN SĂRBĂTOARE „, propune susţinerea următoarelor obiective:
- Realizarea în anul 2016 a unui concurs de proiecte de monumente dedicate creaţiei la Petroşani a Coloanei Infinitului, concurs organizat de Consiliul Local şi Primăria Petroşani. La acest concurs se pot înscrie atât artişti plastici cât şi amatori. Comisia de jurizare va fi compusă din reprezentanţi ai Ministerului Culturii, personalităţi ale artei contemporane, din reprezentanţi ai societăţii civile şi ai presei.
- În anul 2017, Bugetul Primăriei Petroşani va cuprinde costurile de realizăre şi de montaj a proiectului câştigător şi se vor obţine avizele necesare realizării monumentului;
- Cu ocazia inaugurării monumentului dedicat naşterii Coloanei Infinitului la Atelierele Centrale Petroşani, să se desfăşoare prima ediţie a festivităţilor „ BRÂNCUŞI LA PETROŞANI, UN MUNICIPIU ÎN SĂRBĂTOARE „, care să cuprindă un program de acţiuni culturale şi de divertisment pe o perioadă de 3 zile.
Generaţiile de astăzi din Municipiul Petroşani, trebuie să repare, la fel ca şi Statul Român, omagierea acestui geniu, iar aceasta să devină o permanenţă.
”Anul 2016 trebuie să fie în Municipiul Petroşani, acel început în care Brâncuşi, om deplin al culturii române, să constituie o permanenţă a manifestărilor noastre, o permanenţă în activitatea turistică a Municipiului şi a Văii Jiului”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre.
De precizat că, prima variantă a proiectului, cea în care era implicată Gerom, a fost retrasă.
[slideshow_deploy id=’20328′]