Interpelare adresata domnului Victor Grigorescu, ministrul Energiei, de catre deputatul PSD, Laurentiu Nistor
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAȚILOR
INTERPELARE
Adresată: Domnului Victor Vlad GRIGORESCU – Ministrul Energiei
De către: Domnul deputat Laurențiu NISTOR, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, Colegiul uninominal nr. 1, Circumscripția electorală nr.22 Hunedoara,
Subiectul interpelării: Insolvența Societății Complexul Energetic Hunedoara SA – Măsura curajoasă a Ministrului tehnocrat al energiei în termoelectrica bazată pe huilă,
Obiectul interpelării:
Stimate Domnule Ministru,
Complexul Energetic Hunedoara a fost constituit în baza HG nr.1023/2011 privind unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică de sub autoritatea MECMA în urma fuziunii dintre Electrocentrale Deva și Electrocentrale Paroșeni. Ulterior, CE Hunedoara a fuzionat prin absorbţie cu SNH Petroșani păstrându-se denumirea de Complex Energetic.
Contrar măsurilor ”curajoase” aplicate de actualul Guvern tehnocrat, care pun accent doar pe lipsa de intervenție, de reglementare cu orice preț și liberalism sălbatic pe piața de energie, indiferent de modul de operare al producătorilor și sursa de producție, Guvernul Ponta a acordat acces garantat în piață și la serviciile de sistem, într-un mod rațional. E foarte bine știut, de către toți factorii guvernamentali, faptul că operatorii pe cărbune nu pot realiza veniturile necesare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor curente existând pierderi operaționale inerente.
Astfel, pentru echilibrarea balanței de plăți a CEH, prin concentrarea eforturilor depuse atât de Guvern cât și de administratorii societății, s-au făcut demersurile necesare la Comisia Europeană pentru aprobarea unei scheme de ajutor de stat și acordarea unui ajutor individual de salvare. Acordarea ajutorului de stat pentru salvare a fost aprobată prin Decizia CE nr.C(2015) 2652 final. Însă, pentru a primi finanțarea, prin Decizia nr. C (2015) 2648 final Complexul Energetic Hunedoara a fost obligat să ramburseze un alt ajutor de stat incompatibil, acordat în timpul guvernării PDL, referitor la tarife practicate de Societatea Hidroelectrica SA pentru Societatea Termoelectrica SA și Societatea Electrocentrale Deva SA.
În aceste condiții, Complexul Hunedoara a trebuit să acceseze în prealabil un împrumut, în baza OUG nr. 11/13.05.2015 privind acordarea unui împrumut Societății Complexul Energetic Hunedoara SA din venituri realizate din privatizare, pentru a acoperi această datorie care, neimputabilă fiind entității energetice, a afectat grav situația financiară a acesteia, a necesitat proceduri suplimentare și o perioadă de timp mai lungă pentru aprobare.
Este de remarcat faptul că, după promisiunile de la investitură, dumneavoastră domnule ministru nu ați mai schițat niciun gest (nici în Guvern, nici la Comisia Europeană), nu pentru a finanța dar măcar pentru a evita, în luna decembrie, aplicarea unei penalități nedrepte și nemeritate acestei societăți. Abia acum știm de ce, pentru că singura opțiune pe care ați avut-o în vedere și ați transmis-o subtil în media, încă de la început, a fost INSOLVENȚA.
Domnule Ministru, cu un astfel de mesaj din partea dvs., oare nu știați care va fi reacția mediului economic?
Ar fi trebuit să știți că, Bugetul de venituri și cheltuieli pentru Complexul Energetic Hunedoara, aferent anului 2015, a fost aprobat chiar la sfârșitul anului (noiembrie) prin hotărârea Guvernului nr. 942/11.11.2015 (publicată în MOR nr. 863/19.11.2015) cu o pierdere programată de peste 400 mil lei; se confirmau astfel posibilitățile operaționale reale ale companiei (atât în activitatea energetică cât şi în activitatea minieră) și implicit performanțele pe piață ale societății (buget realist și realizabil), în lipsa reglementărilor și posibilității alocării unor fonduri pentru investiții. Până la reglementarea situației, prin stabilirea unui program de restructurare au fost deschise discuțiile cu Comisia Europeană, pe care dvs. le-ați întrerupt în mod inexplicabil în loc să le accelerați, pentru că insolvența nu este o soluție.
Vă atragem atenția, domnule ministru, intrând în competiție directă cu energia ieftină produsă de hidrocentrale, eoliene, parcuri fotovoltaice și chiar centrala nuclear-electrică, favorizate pe piață de modul lor de operare sau natura sursei de energie electrică, Complexul Energetic Hunedoara nu poate realiza veniturile necesare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor curente, fapt ce îi influențează negativ competitivitatea.
De altfel, marile termocentrale pe bază de cărbune produc energie electrică independent de factorii naturali (vânt, soare sau ploaie), dar cu costuri mari (materia primă și forța de muncă).
Considerăm că, în locul unor sloganuri și mesaje cel puțin populiste ”scăpate” constant în mass-media și mediul sindical, ar fi trebuit să veniți cu soluții, așa cum ați promis la data investirii (acum un sfert de an), pentru că acest operator are caracter de securitate a SEN şi a României.
Știați foarte bine situația în care își derulează activitatea compania (din timpul mandatului lui Răzvan Nicolescu dar și a numeroaselor consilii și comisii, inclusiv cea de privatizare a CE Hunedoara din care ați făcut parte fără rezultate notabile, ce-i drept, deși ați fost plătit gras), dar în loc să dați un mesaj de încredere mediului economic și social din Valea Jiului și din județul Hunedoara, care să susțină eforturile de restructurare și reorganizare a companiei, în preajma Ajunului Crăciunului ați ales să organizați un adevărat desant și o demonstrație de forță, fără precedent din partea unui ministru din Guvernul României asupra unei companii de stat aflată în dificultate; nu pentru a o sprijinii în relația cu creditorii, iritați de semnalele dvs., ci pentru a face presiuni în vederea intrării în insolvență sau, cum ați afirmat în mass media și la întâlnirile ”organizate” cu mediul sindical și conducerea, pentru a-i aplica ”Măsura Curajoasă”. Ticluind un plan (noi îl numim fixație), ardea-ți de nerăbdare să vă afirmați și să ne arătați tuturor cum insolvența unui asemenea operator (CEH) poate fi ”gestionată corect și integru”. Desantul a fost organizat de întregul cabinet al ministrului energiei împreună cu 2 secretari de stat, directorul de cabinet și o serie de consilieri personali inclusiv reprezentanții unei societăți de insolvență – EURO INSOL SPRL, toți chemați să fundamenteze și să susțină decizia tehnocrată asumată atât de evident de dumneavoastră personal. Abaterea atenției angajaților și societății civile s-a realizat prin simularea unei vizite de lucru în subteran, unde, deși ați văzut pe viu nevoile, nu ați fost capabil să oferiți nicio soluție tehnocrată.
Domnule Ministru, având în vedere acestă acțiune premeditată până în cel mai mic detaliu, implementată și asumată de dvs. până acum, cât și efectele generate sau ce se prefigurează în perioada imediat următoare, vă solicit să răspundeți la următoarele întrebări ce frământă comunitatea pe care o reprezint:
- Care este planul, cum ați pregătit derularea procedurii de insolvență și care sunt pașii de urmat în continuare, pentru evitarea intrării într-un proces accelerat de lichidare a Complexului Energetic Hunedoara, știind că această societate funcționa în baza unui BVC aprobat? Sau mai pe scurt, mai are statul control asupra companiei de stat datorită ”măsurilor curajoase” luate de dvs.?
- Cum finanțați și administrați în continuare activitatea de producție fără să deteriorați starea de securitate și sănătate în muncă și apariția unor accidente cu urmări grave, având în vedere lipsa de lichidități și refuzul previzibil al unor furnizori de a mai livra produse și servicii după declanșarea insolvenței?
- Ce măsuri aveți în vedere pentru a evita suspendarea autorizațiilor de mediu ale celor două termocentrale, fiind evident faptul că nu mai pot fi finalizate investițiile în insolvență?
- Cum veți evita aplicarea de noi penalități pentru neachiziționarea certificatelor de emisii cu efect de seră (CO2) și retragerea autorizațiilor de funcționare, deoarece nu există resurse financiare proprii, posibilități de creditare și, încă odată, nu ați întreprins alte acțiuni în acest sens, până în prezent?
- Ce demersuri ați întreprins și ce măsuri aveți în vedere pentru finanțarea programelor de continuare a activității miniere și/sau de disponibilizare a personalului, dacă vă interesează soarta oamenilor sau este programat un faliment accelerat, proces în care oamenii îi veți transforma în cifre, calcule tehnice simpliste, savurate la o cafea dimineața stând adâncit în fotoliul ministerial?
Vă mulțumesc.
Solicit răspuns în scris și oral.
Cu deosebit respect,
Laurențiu NISTOR
DEPUTAT PSD Hunedoara