Aninoasa nu mai vrea să fie comună. Decizia finală, în toamnă
Cel puţin deocamdată, edilii din Aninoasa nu mai vor să se întoarcă la statutul de comună. Ca oraş au şanse să primească sume mult mai mari de la buget.
Cu ceva timp în urmă, pe vremea în care falimentul bătea la uşa administraţiei publice, edilii priveau reîntoarcerea la acest statut drept o opţiune oportună, mai ales că era mai uşor să se acceseze şi bani europeni pentru dezvoltare locală. Acum, însă, planurile sunt total schimbate. „M-am răzgândit. Aşteptăm,pentru că sunt alte opţiuni de finanţare pentru mediul urban. Până acum au cam fost pe rural, acum sunt alte opţiuni pe mediul urban. Este vorba şi de plafon… Noi, Asociaţia Oraşelor din România am făcut o interpelare la domnul Dâncu (n.r. vicepremierul Vasile Dâncu), să vedem pentru că, din luna iulie, s-ar putea să se rezole cu plafoanele, bugetele cu plafon, pentru oraşe, comune. Atunci, oraşele iau undeva la 60 de miliarde de lei, comunele 15 miliarde şi atunci nu ştiu dacă este momentul să facem pasul. Aştepăm până în toamnă să vedem ce se întâmplă. Nu contează rangul oraşului, ci doar să ai statut de oraş”, a declarat primarul oraşului Aninoasa, Nicolae Dunca.
Practic, dacă se va aproba proiectul despre care vorbeşte edilul din Aninoasa, oraşul va avea doar de câştigat, financiar vorbind. „Când se împart banii de la Finanţe, este o formulă, funcţie de gradul de încasare a taxelor locale – aici noi stăm bine că avem peste 97% – suprafaţa localităţii, numărul de locuitori, etc. Este o formulă prin care noi anul acesta am primit 8 miliarde de lei şi de la Consiliul Judeţean sume de reabilitare a bugetelor locale am primit un miliard, cel mai puţin dun tot judeţul. Dacă va fi pe plafon se vor aloca 60 de miliarde oraşelor, 15 miliarde comunele, municipiile peste 100 de mld. Noi, dacă facem pasul acum şi se aprobă pe plafon, o să luăm 15 miliarde, bani de la buget”, a subliniat Dunca.
[slideshow_deploy id=’27126′]