Ministrul Energiei despre protestul minerilor: „Le înțeleg supărarea și revolta. Așa nu se mai poate! Înțeleg că din toate promisiunile politice din ultimii 15 ani, aproape niciuna nu a fost onorată”

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a susținut marți, 23 februarie, o declarație de presă cu privire la situația angajaților de la Complexul Energetic Hunedoara:

protest

Ne confruntăm, în acest moment, cu o situație dificilă în Valea Jiului generată de protestele apărute în ultimele 24 de ore, care au dus la blocarea în mină a mai multor mineri, fie în subteran, fie în perimetrul minier, fie în zona termocentralelor. O parte dintre ei au decis să recurgă la o formă extremă de protest și au intrat în greva foamei.

Le înțeleg supărarea și revolta. Așa nu se mai poate! Înțeleg că din toate promisiunile politice din ultimii 15 ani, aproape niciuna nu a fost onorată.

Știu că niciuna dintre promisiunile politice care li se fac astăzi nu reprezintă o soluție. Am discutat cu prefectul și cu autoritățile abilitate pentru ca cei care protestează să nu-și pună viața în pericol și să li se ofere toată asistența de care au nevoie. Nu putem exclude situații neprevăzute, deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar și pentru minerii experimentați.

Am preluat un Complex Energetic fără niciun ban în cont, cu un titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei și cu circa 30 de cereri de intrare în insolvență. În decembrie, nu aveam din ce plăti salarii și eram pe cale să condamnăm la frig toată Valea Jiului și la sărăcie pe toți cei care muncesc în mină sau în termocentrale.

Cu eforturi deosebite atât din partea ministerului, din partea societății și, mai ales, ale oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am plătit fiecare leu pe care îl datoram angajaților și am stabilizat situația financiară, în ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central. Vă reamintesc că în pragul gerului, furnizorii refuzau să trimită masa caldă în mină, iar la miez de noapte, o parte din transportatori erau pregătiți să lase oamenii ieșiți din tură în frig și în beznă.

În această iarnă nu am adus nicio tonă de cărbune de import. Am demonstrat că se poate pe picioarele noastre, după ce în anii din urmă am importat câteva sute de tone de cărbune. Toate resursele financiare, toți banii pe care îi aveam au mers către minele românești. Împreună am trecut peste toate aceste dificultăți ce păreau în prag de iarnă de nerezolvat.

Am strâns mâna fiecărui lider sindical cu convingerea că numai împreună – minister, administrator judiciar și oamenii care muncesc zi de zi în Complexul Energetic – putem îndrepta compania pe drumul cel bun.

Protestele de astăzi îmi zdruncină încrederea că acest lucru este cu adevărat posibil. Rămânem hotărâți să facem tot ce ține de noi pentru a îndrepta lucrurile. Cei care au decis să pornească acest protest, o fac împotriva propriului interes, iar cei care îi îndeamnă să continue cu gândul la iluzorii avantaje politice sunt iresponsabili.

Ne-am angajat să plătim drepturile salariale, să menținem un nivel al producției, să creștem veniturile companiei, dar, mai ales, să stârpim nemunca și ilegalitățile. De cealaltă parte, am avut promisiunea păcii sociale și a orientării tuturor eforturilor către un singur scop: scoaterea companiei din starea în care se găsește. Astăzi, din nefericire, contractul colectiv de muncă de la CEH, care reprezintă baza acestui pact pentru supraviețuire, nu mai valorează mare lucru.

La începutul anului, instanța a hotărât numirea unui administrator judiciar care să gestioneze situația companiei în interesul creditorilor. Aștept de la acesta să-și asume rolul conferit de lege și să ofere încrederea necesară celor care protestează, prin profesionalism, cu hotărâre, printr-o atitudine transparentă și prin acțiuni benefice. Nu voi da curs niciunei cereri transmise, la finalul zilei de ieri, de a influența justiția și cursul procesului de insolvență aflat pe rolul instanțelor, fie de la Hunedoara, fie de la Alba Iulia.

Responsabilitatea situației de la CEH se întinde în timp și numai împreună putem oferi Văii Jiului o șansă – minister, angajații care doresc să muncească onest, administratorul judiciar și autoritățile locale. Nu există astăzi o soluție politică pentru situația critică de la CEH. Singura soluție care poate salva Complexul de la dispariție este munca și seriozitatea. Oricine vă spune că se poate altfel vă minte. Orice alt drum este un drum spre falimentul Complexului, care trage după el întreaga Vale a Jiului.

Nu am niciun interes politic, nu îmi doresc să fac parte din niciun joc ascuns. Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea-voință. Cărbunele românesc își are deja locul său în securitatea noastră energetică.”

[slideshow_deploy id=’20328′]