Vocea studenţilor neafiliaţi organizaţiilor studenţeşti ale UPET cer ajutorul cadrelor didactice
”…Îi îndemnăm pe cei ce ne-au educat şi ajutat de-a lungul anilor, să ne mai ajute încă o dată, să ajute şi generaţiile ce vin şi respectiv Universitatea, prin eliminarea acestei caracatiţe care influenţează studenţi de bună credinţă şi care promovează vechile valori în rândul nostru, al tinerilor creduli. Cred că este un examen pentru profesorii UPET, un examen care va fi evaluat peste ani şi ani. Succes”.
Cu prilejul alegerilor pentru funcţia de rector a Universităţii din Petroşani, noi restul de 2500 de studenţi sau chiar mai mulţi, neafiliaţi organizaţiilor studenţeşti, ţinem să facem anumite precizări formale şi de bun simț.
Suntem conştienţi că nu toți studenții sunt informați cu privire la unele „învârteli” ce se petrec la nivel decizional în organizaţiile studenţeşti, dar de asemenea suntem conştienţi şi de faptul că aceste decizii ne afectează în mod direct. În primul rând trebuie stabilită pe fond reprezentativitatea studenţilor UPET. Există, după cum spune veşnicul student, preşedinte al Ligii Studenţilor Universităţii din Petroşani, o parte „reprezentativă” a studenţilor care a fost înştiinţată despre votul pentru Consiliul Universităţii şi Senatul Universităţii, cealaltă parte de aproximativ 2500 de studenţi, în opinia lui Vladu Alin(LSP), a Magdalenei Tudor(UPSU) şi a lui Alexandru Gorea(ASBP), nu este reprezentativă, deşi ea reprezintă restul de aproximativ 75% din studenţii UPET. Ne întrebăm de unde vine imensa lipsă de respect a celor trei preşedinţi de sindicate studenţeşti şi de ce 300 de studenţi, se pot vota reciproc în Consilii şi Senat şi pot ajunge să decidă soarta a 3000 de studenţi?
Suntem conştienţi de faptul că nu aparţinem unor sindicate studenţeşti, dar putem face un exerciţiu de demonstraţie şi putem întreba aleatoriu câţi studenţi au ştiut de alegerile în aceste funcţii ce ar trebuii să îi reprezinte chiar pe ei? Foarte puţini. Aceasta a fost prima demonstraţie de forţă a celor ce conduc sindicatele studenţeşti după bunul plac în vederea alegerilor de anul acesta şi probabil pentru câştigul propriu. Cei care au pus în practică aceste alegeri trucate au fost chiar preşedinţii celor 3 „organizaţii studenţeşti”. Pentru a-şi putea plasa oamenii acolo unde trebuie, oameni care sunt dispuşi să acţioneze la îndemnul cuiva în vederea alegerilor pentru preşedintele Senatului UPET şi pentru rectorul UPET.
Din informaţiile unuia din studenţii senatori s-a aflat faptul că la alegerea preşedintelui Senatului UPET, toţi studenţii senatori au fost puşi să îndoaie buletinul de vot într-un mod specific pentru a se putea observa la numărarea voturilor care au fost voturile studenţilor. Ne amintim de la alegerile trecute pentru funcţia de Rector UPET, când şi atunci studenţii care au votat au fost puşi să pună un punct cu pixul pe buletinul de vot, pentru a fi siguri de devotamentul studenţilor faţă de simpatiile sindicatelor. Deci cum poate un student corect şi de bună credinţă să mai adere la aceste sindicate în care se promovează slugărnicia şi nicidecum ideile şi proiectele pentru studenţi? Cum pot 30 de studenţi corecţi să fie în concurenţă cu 300 de studenţi manipulaţi şi apoi sprijiniţi în neştiinţa lor de către liderii lor, la rândul lor sprijiniţi de către şefi de la departamentul administrativ din UPET?
Apar pe site-urile media tot felul de minciuni frumoase, cum s-au făcut tot felul de renovări a campusului, cum studenţii au tot felul de posibilităţi etc. Adevărul este total diferit. Căminele studenţeşti au fost renovate parţial cu bani mulţi presupun, nu cum spun anumite publicaţii care au sediul la mîna directorului administrativ al UPET, căminele având mari deficienţe şi o calitate precară a echipamentelor: sălile de lectură sunt dotate cu scaune rupte, în ele există 2,3 birouri şi cam atât, internetul în cămine funcţionează decent doar după ora 02:00, străduţele dintre cămine prezintă gropi imense, camerele mai bune sunt ocupate tot timpul de cine trebuie, la anumite cămine sunt inexistente containerele de gunoi, între cămine există şi acum grămezile de moloz de cum s-a cârpit la căminul 4, deasemenea deficienţe birocratice: şefii de palier şi de cămin care au reduceri la plata taxei de cămin de 25% respectiv 50% sunt aceiaşi din organizaţiile studenţeşti, camerele mai bune sunt ocupate tot timpul de cine trebuie, beneficiile precum taberele la mare sunt câştigate mai tot timpul tot de cei din organizaţii s.a. După cum se vede, dacă nu faci parte din vreo organizaţie studenţească şi nu preaslăveşti pe cine trebuie, nu prea mai ai şanse decât să te retragi şi să îi laşi pe cei „reprezentativi” să se reprezinte.
O altă formă de manipulare dusă cu ajutorul factorilor politici, pentru a influenţa probabil şi a da impresia de forţă şi putere a fost şi etalarea celor doi lideri politici rataţi ai PSD, care au fost aduşi şi puşi în amfiteatrul Universităţii pentru a prezenta soluţii şi îndemnuri Profesorilor UPET, soluţii de care Profesorii UPET nu au nevoie deoarece se ştie foarte bine faptul că „Abramburica” a pus pe butuci educaţia din România, iar despre Mihnea….
Şi asta nici nu contează, ideea este că participăm la nişte lucruri care nu trebuie să aibă loc în Universitatea noastră. UPET trebuie să fie o Universitate model, transparentizată, un simbol universitar al mineritului în România. Nu vrem ca prin acest mic manifest să acuzăm neaparat studenţii afiliaţi pentru neştiinţa lor ci vrem să tragem un semnal de alarmă, deoarece ceilalţi studenţi care vor să iasă în faţă cu dovezi clare ale manipulării, sunt reduşi la tăcere, la fel cum s-a acţionat şi cu acea listă cu studenţi care au semnalat nereguli în procesul electoral organizat deficitar de către sindicate, dintre studenţii semnatari unii fiind speriaţi că vor putea avea probleme dacă nu se retrag de pe acea listă.
Cu toate acestea Profesorii Universităţii din Petroşani sunt cei care ne învaţă tot timpul lucruri pe care trebuie să le respectăm pentru a fi oameni. Avem în Universitate Profesori care ne sunt ca şi nişte părinţi. Ei duc această Universitate în spate, nu alţii, ei observă ce se întâmplă în Universitatea noastră a studenţilor mulţi, ei merită tot respectul nostru şi noi trebuie să le acordăm acest respect şi să iubim această Universitate deoarece suntem studenţii ei, dar se pare că noi ca studenţi, nu suntem destul de maturi sau/şi suntem influenţaţi greşit, şi nu putem avea încredere în puterea noastră de decizie.
Din toate cele spuse îi îndemnăm pe cei ce ne-au educat şi ajutat de-a lungul anilor, să ne mai ajute încă o dată, să ajute şi generaţiile ce vin şi respectiv Universitatea, prin eliminarea acestei caracatiţe care influenţează studenţi de bună credinţă şi care promovează vechile valori în rândul nostru, al tinerilor creduli. Cred că este un examen pentru profesorii UPET, un examen care va fi evaluat peste ani şi ani. Succes.
Studenţi neafiliaţi organizaţiilor studenţeşti ale UPET
[slideshow_deploy id=’19661′]