Pedepse aspre pentru cruzime față de animale
Inițiativa este salutată de organizațiile care militează pentru protecția animalelor dar și de iubitorii care au animale de companie. Cazurile de cruzime asupra animalelor care au îngrozit România dar și mapamondul, după ce au fost preluate de presa internațională, ar putea fi pedepsite cu ani grei de închisoare.
Modificarea legii privind protecția animalelor a fost cerută cu insistență de către ONG-urile și o parte a societății civile care luptă împotriva celor care comit acte de cruzime față de necuvântătoare. Nu o dată în spațiul public au apărut cazuri în care animalele au fost maltratate sau ucise, scenele fiind extrem de șocante iar autorii lor au scăpat, în cel mai bun caz, doar cu o amendă. Proiectul care modifică sancțiunile celor care comit acte de cruzime ar putea să-și facă efectul de la începutul anului viitor spune unul dintre inițiatori, senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu. ” A fost depus la Senat un proiect de lege, care modifică și completează, Legea 205/2004 privind protecția animalelor. Această inițiativă a fost determinată de necesitatea înăspririi pedepselor pentru cei ce torturează, chinuie și omoară animale. Faptul că societatea se confruntă, din ce în ce mai des cu cazuri de cruzimi asupra animalelor, face imperios necesară mărirea pedepselor pentru cei ce săvârșesc astfel de acte de violență Au venit mai multe organizații de protecția animalelor care ne-au adus o petiție on-line semnată de peste 50 de mii de persoane și niște statistici care ne arătau că în România se întâmplă în fiecare zi câte cinci-șase acte de cruzime față de animale. Noi ne-am uitat în legislația europeană și nu cea americană, pentru că în cea din SUA am văzut pedepse și de 28 de ani de pușcărie pentru asemenea fapte. Și am fost de acord să susțin acest proiect”, a declarat senatorul UNPR din Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu.
Parlamentarii fug de ”închisoare”
Cea mai mare problemă o constituie aversiunea unora dintre parlamentari asupra pedepselor care prevăd închisoarea. Aceștia sunt de acord cu sancționarea celor care comit atrocități, însă au o problemă la semnat când văd cuvântul ”închisoare”. ”Eu am crezut că strâng 100 de semnături fluierând și am vorbit cu colegii, toți au spus că semnează. Problema este că unii dintre ei, în momentul în care au văzut pedepse cu închisoarea au fost reticenți. Hai măi, iarăși închisoare, aceasta a fost replica pe care am primit-o, dar trebuie făcut ceva și le-am explicat și de ce. Ne-am săturat să vedem lupte de câini, animale luate la țintă, schilodite, omorâte”, mai spune parlamentarul. Inițiativa legislativă ar urma să-și producă efectele de la finalul acestui an, începutul anului viitor dacă și restul parlamentarilor vor fi convinși că într-o societate normală asemenea fapte trebuie aspru pedepsite.
[slideshow_deploy id=’19661′]