Pădurenii din Bătrâna n-au văzut față de politician
Sunt prea bătrâni și prea puțini ca să conteze își spun cei 100 de pădureni care trăiesc în satele comunei cu nume predestinat, Bătrâna. Pentru ei timpul a stat în loc și nici măcar promisiunile campaniei electorale nu-i ajung. N-au văzut în viața lor un parlamentar la față, doar pe primar și, își amintesc cu greu, parcă pe cineva… un ”secretar” de la județ.
În satele din comuna Bătrâna, județul Hunedoara, abia dacă mai numeri 100 de suflete, toate obosite de atâta uitare şi singurătate. Bătrânii locului spun despre comuna Bătrâna că este raiul pe pământ, dar până să ajungi la el trebuie să treci prin iad.
În trei din cele patru sate ale aşezării nu există electricitate, apă curentă sau alte „minuni” ale lumii moderne. Cei mai mulți pădureni trăiesc ca la începuturi, la lumina felinarului povestindu-şi între ei amarul, la gura sobei. Şi ar mai fi ceva: politica! Știu că este campanie electorală în acest an și ar vrea să vadă la față un politician, un senator sau deputat care face legi și pentru ei. Ar vrea să-i spună toate necazurile lor cu drumul, cu curentul electric și cum satul pădurean dispare de la o zi la alta. N-au avut această ocazie toată viața lor, l-au văzut doar pe primar și pe ”un secretar de la județ”, adică un președinte al Consiliului Județean Hunedoara, dar a fost de mult și nu mai sunt siguri dacă era ”secretar”sau un trimis de-al lui.
Drum, curent electric și un medic
”Suntem singura familie din satul Piatra, comuna Bătrâna. Da, un sat cu o singură familie compusă din cinci membri. Viața e grea aici, nu este curent, nu este apă și nici nu va fi. Am vrea și noi un medic, să vină să ne vadă măcar o dată pe lună. Vizitatori nu avem, e raritate când mai vine câte un străin pa la noi, dar politicienii nu vin. Ne-am dori să vină și să ne asculte și pe noi. Avem copii tineri care vor pleca la oraș, pentru că aici nu au și ei condiții și îi tot aud pe parlamentari că urlă că sunt părăsite satele. Să vină și să le spunem noi, să le spună copiii ce trebuie să facă pentru ca tinerii să nu plece la oraș. Anul acesta e campanie, dar eu nu cred că va veni cineva aici, de ce s-ar deranja un parlamentar să vină în pustietate pentru cinci voturi”, spune Aron Achim (60 de ani), capul singurei familii din satul Piatra. De o lună de zile nu mai știe nimic de politică, invertorul de la panoul fotovoltaic pe care l-a cumpărat cu greu, s-a ars și a rămas fără televizor și lumină.
”Ar fi bine dacă ne-ar asculta și pe noi politicienii ăștia. Nu ne ascultă, își zic: lasă-i pe ăia acolo, dă-le pace! Nu au nevoie ei de noi și de votul nostru. Locuitori nu mai sunt, sunt cătune răsfirate în care mai găși câte o casă. Nu ai nici cu cine face politică, ce mai vorbesc cu baba mea. Nici oameni nu vin la noi, drumul de la Dobra și până aici e foarte greu. Au tot promis că ne fac și nouă drum și au mințit de fiecare dată”, spune și Zamfir Moldovan (65 de ani) din satul Răchițaua.
Ultimul tânăr al comunei, pe picior de plecare
Alin Achim are 19 ani și în viitorul apropiat va pleca din cătunul de munte către oraș. Viața e prea grea și din agricultură se câștigă prea puțin, cât să merite să ducă pe mai departe ceea ce au clădit părinții săi. ”Dacă astăzi ar veni un politician aici și ar vrea să mă convingă să rămân, i-aș cere curent electric, ajutor pentru noi cei care ne întreținem din agricultură și să ne arate atenție. I-aș mai cere un drum, să ne facă și nouă un drum. Din păcate acest politician nu va veni și el rămână în funcție și fără votul meu iar noi ne ducea viața grea pe mai departe”, spune cel mai tânăr locuitor al comunei.
Primarul din Bătrâna spune că totul s-ar rezolva cu voință politică și puțin interes. Recunoaște că a trecut pe la mai toate partidele, a sperat că unul dintre președinții de la județ va îndeplini visul localnicilor de a avea drum. Toți l-au păcălit pentru că 100 de voturi este prea puțin. ”Oamenii cer lucruri mărunte, un drum de legătură, energie electrică și un medic în comună, iar dacă ar fi aceste trei lucruri, satul pădurean mai are o șansă. Media de vârstă a populației este peste 60 de ani și omenii ar avea nevoie de un medic neapărat, să le acorde prim-ajutor. La noi nu se poate face așa ceva pentru că nu avem un drum. Acest drum păcătos este problema și toată lumea se ferește să vină aici ”, a declarat Radu Herciu, primarul comunei.
Loc de vis
Comuna Bătrâna aflată chiar la graniţa judeţului Hunedoara cu Timiş, este situată în zona dealurilor înalte ale Munţilor „Poiana Ruscă”, la o altitudine de 960 m, înconjurată de păduri şi separată de satele din jur prin văi adânci. Locul este de o frumusețe aparte, care îți taie răsuflarea.
Numele i-a fost dat de o veche legendă, care spune că un bătrân vânător a fost prins braconând prin munţi iar „jăndarmii” l-au lăsat nepedepsit după ce băştinaşul le-a despărţit, în minte, Transilvania de Banat fără să treacă vreun curs de apă. Mulţumiţi „jăndarmii” că au o „hartă” a zonei, i-au spus vânătorului: „acum poţi să te duci la bătrâna ta” şi satul aşa s-a numit de atunci. Legătura cu lumea a puţinilor oameni care au mai rămas acolo se face pe jos, cu căruţa sau, dacă timpul este bun, cu autoturismul de teren. Locul e învăluit de o linişte deplină de nu ai zice că e populat. Căsuţele stau răsfirate una câte una pe culmile dealului, iar sătenii sunt oameni simpli ce privesc mereu în pământ, de ai zice că sunt nepăsători. Pentru ajunge în acest colţ uitat de lume trebuie să răzbaţi prin codrii zeci de kilometri, pe un drum forestier desfundat cu rang de drum județean. În cele patru sate ale comunei Bătrâna (Piatra, Răchiţaua, Bătrâna şi Faţa Roşie) mai trăiesc exact 100 de oameni, toţi bătrâni şi plini de griji, iar numărul lor scade de la un an la altul.
[slideshow_deploy id=’13837′]