Bani din piatră seacă. Cărbunele, sursă de venit pentru stat

 

Agenţia Naţională de Resurse Minerale vrea mai mulţi bani de pe urma exploatării. Indiferent că sunt companii miniere, petroliere sau de altă natură care exploatează zăcămintele naturale, toate trebuie să plătească la stat anumite taxe. Complexul Energetic Hunedoara nu face excepţie de la regulă. Societatea are de plătit redevenţe de ordinul sutelor de mii de lei.

vagoane-carbune

“Pentru 2016 estimările veniturilor la buget din redevenţele miniere sunt de 160 – 180 mil lei”, arată oficialii ANRM.

Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte, la încheierea licenţei ori la eliberarea permisului de exploatare ca fiind o cotă procentuală de 4% din valoarea producţiei miniere pentru cărbuni. Adică, la nivelul CEH se plăteşte o redevenţă de 4 procente din producţia de huilă. Încasările din acest sector sunt cele mai deficitare.

„Datoriile societăţilor naţionale şi ale complexului energetic aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri sau a Ministerului Energiei sunt de 9,60 milioane de lei, reprezentând 34,80% din totalul restanţei la redevenţe”, se arată în raportul ANRM.

Potrivit raportului CEH aferent anului 2014 (ultima actualizare-n.r.) redevenţele plătite către bugetul de stat au fost în cuantum de 162.961 de lei.

[slideshow_deploy id=’17217′]