Atenţie la căpuşe!
Specialiştii din domeniul sănătăţii atrag atenţia că, datorită schimbărilor climatice din anul 2015 (temperaturi şi precipitaţii) la nivel naţional s-a înregistrat o creştere explozivă a numărului de persoane cu înţepături de căpuşe prezentate la spital şi consecutiv la o creştere a numărului de cazuri de boală Lyme.
La nivel naţional e alertă epidemiologică pentru boala Lyme, numită şi borelioza, care se tramsite prin înţepătura căpuşelor. Toţi factorii responsabili au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive. Aplicarea corectă a măsurilor preventive vizate de alertă poate reduce numărul cazurilor de stadiul I, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2012-2014, dar şi numărul total de cazuri.
Având în vedere faptul că şi în anul 2015 s-a constatat că minorii din grupa de vârstă 5-9 ani se numără printre grupele de vârstă cele mai afectate de boală Lyme la nivel judeţean, astfel că se consideră drept o prioritate promovarea în rândul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea întepaturilor de căpuşe, inclusive prin intermediul unităţilor de învăţământ, prin realizarea unor ore de educaţie sanitară pe această tema la elevii din ciclul primar.
Cele mai expuse categorii ale populatei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la cai ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor sau pădurilor, constructori, topografi, grădinari, precum şi alte categorii), care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplică toate măsurile preventive.
[slideshow_deploy id=’13835′]
« Sute de candidaţi pentru 16 posturi, la IPJ Hunedoara (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Cristian Resmeriţă : ”Palatul Cultural Minerul din Lupeni şi-a recăpătat strălucirea de altădată!” »