Diabetul, tema anului 2016 de Ziua Mondială a Sănătății

Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

diabete1

O problemă de sănătate publică tot mai îngrijorătoare, Diabetul va fi tema Zilei Mondiale a Sănătății din 2016 cu sloganul : “Acţionează de azi, pentru sănătatea ta de mâine !”Anunţul oficial a fost făcut de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, celebrate în 14 noiembrie 2015.Alegerea acestei teme din acest   an  se datoreaza numarului mare de pacienti diabetici din intreaga lume,prevalenta bolii in continua crestere,precum si numeroasele complicatii ale bolii. Epidemia de diabet capătă o amploare din ce în ce mai ridicată, ultimele date relevate de către Federaţia Internaţională de Diabet arătând că aproximativ 386 milioane de oameni din întreaga lume aveau diabet în anul 2014, iar numărul lor este în creştere, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate.      Organizatia Mondiala a Sanatatii urmăreşte impunerea şi susţinerea măsurilor eficace de urmărire, prevenţie şi de luptă împotriva diabetului, a complicaţiilor sale, în mod particular în ţările cu venituri mici şi intermediare .

Obiectivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) in acest an sunt :

  • Consientizarea populaţiei despre incidenţa mare a bolii, complicaţiile ei, povara ei socio-economică, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate
  • Conştientizarea populaţiei asupra rolului fiecăruia în promovarea şi păstrarea propriei sănătăţi
  • Declanşarea unor acţiuni specifice, eficiente şi sustenabile în abordarea diabetului. Acestea vor include prevenirea şi diagnosticul bolii, tratamentul specific şi îngrijirile adiacente
  • Lansarea primului Raport Global despre Diabetul Zaharat, care să susţină sisteme de sănătate mai puternice, care să asigure o profilaxie si un control îmbunătățite, pentru un management eficient al diabetului zaharat.

În Europa, în anul 2014 au fost înregistraţi 51,97 milioane de pacienţi cu Diabet Zaharat, cu vârste cuprinse între 20 si 79 ani. Prevalenţa regională a bolii este de 7,87 %, iar cea comparativa este de 6,24%. Statistica mai arată că, în România, în anul 2014 existau 1 530 250 persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani cu diabet .Prevalenţa naţională a DZ este de  7.99 %, iar numărul de decese datorate diabetului la grupa de vârstă 20-79 de ani este de  17 285.

Similar, la nivelul județului Hunedoara, invidența cazurilor noi de diabet este în creștere, de la 1728 (în 2012) la 2594 (în 2015). De asemenea, în evidențele Direcției Județene de Snătate Publică Hunedoara sunt înegistrate 28883 de cazuri de bolnavi cu diabet.

[slideshow_deploy id=’30675′]